Zece cărți de citit iarna la gura sobei (caloriferului)

Zece cărți de citit iarnaIarna e anotimpul cel mai potrivit pentru citit. Afară e frig, se întunecă repede, mai și ninge din când în când, deci nu e prea indicat să mergi la plajă sau să alergi prin parc – o să ai timp berechet la vară pentru activitățile astea. În schimb te poți instala comod în fotoliu, cât mai aproape de calorifer, cu o cană de vin fiert într-o mână și o carte în cealaltă.

Îmi aduc aminte că anotimpul rece a reprezentat întotdeauna pentru mine o perioadă în care am avut curaj să mă iau la trântă cu clasicii și cu romanele ceva mai dificile. Iarna am făcut cunoștință cu Dostoievski, Tolstoi, Saramago, Gogol, Kafka și mulți alți băieți din ăștia cu o grămadă de cărți groase și dificile. Așa că m-am gândit nițel și am întocmit o listă cu zece romane de citit iarna:

Idiotul – Dostoievski

Iarna trebuie să citești musai niște ruși. Pentru că frigul o să te apropie oarecum de mentalitatea celor care folosesc votca pe post de element termic. Am citit “Idiotul” lui Dostoievski într-un decembrie, în vacanță, și imaginea prințului Mîșkin m-a bântuit multă vreme. Sunt sigur că efectul ar fi fost cu totul altul dacă aș fi citit romanul prin iunie.

Anna Karenina – Lev Tolstoi

Tot într-o iarnă am citit și „Anna Karenina”. Încercasem, țin minte, să citesc romanul lui Tolstoi imediat după ce am început facultatea, prin octombrie, dar nu am avut nicio tragere de inimă. După ce au căzut primii fulgi de zăpadă am avut nevoie doar de două săptămâni.

Sorgul roșu – Mo Yan

Am lecturat „Sorgul roșu” iarna trecută, undeva prin februarie. Un roman brutal, extrem de sângeros, pentru care îți trebuie un stomac destul de rezistent ca să-l digeri în întregime.

Procesul – Franz Kafka

„Procesul” a fost primul roman de Kafka pe care l-am citit. L-am început tot într-o zi de toamnă, a zăcut apoi mult timp pe birou, pentru ca venirea frigului să mă apropie pentru totdeauna de absurdul scriitor evreu.

Lolita – Vladimir Nabokov

„Lolita” e o carte pe care trebuie să o citești în liniște, să ai timp să savurezi incredibilul stil al lui Nabokov. Nu e un roman voluminos, dar nici nu e genul de lectură pe care să o dai gata pe nerăsuflate în câteva ore. Trebuie să îi aloci timp, să recitești, să subliniezi, să te entuziasmezi.

Eseu despre orbire – Jose Saramago

Saramago nu a scris cărți ușoare iar stilul său poate părea descurajator la prima vedere – fără liniuțe de dialog, alineate puține – și de aceea trebuie să ai răbdare cu portughezul ce a primit Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1998.

Mantaua – N.V. Gogol

În „Mantaua” acțiunea se petrece iarna și te vei întâlni cu sărmanul Akaki Akakievici – un simplu copist neînsemnat ce își canalizează toate eforturile pentru a-și cumpăra o manta nouă.

Knut Hamsun – Foamea

„Foamea” este un roman al suferinței intense, se citește relativ ușor, dar e ceva mai greu de digerat. Spuneam acum ceva timp despre cartea lui Knut Hamsun că pare scrisă dintr-o bucată, pe burta goală, în urma unei crize de isterie și, dacă stau acum să mă gândesc mai bine, cred că s-ar putea să am dreptate.

Haruki Murakami – În căutarea oii fantastice

Serile de iarnă pot fi câteodată plictisitoare, deprimante chiar. Așa că dacă simți nevoia să schimbi puțin decorul, îți recomand să pornești cu Haruki Murakami în căutarea oii fantastice.

Salman Rushdie – Seducătoarea din Florența

Deși nu m-a dat pe spate, Salman Rushdie mi-a arătat în „Seducătoarea din Florența” un univers exotic, plin de aventuri, în care fantasticul se împletește armonios cu realul, și tocmai din acest motiv romanul se poate dovedi o adevărată gură de aer în serile interminabil de friguroase ale iernii.

*foto

Un Comentariu la “Zece cărți de citit iarna la gura sobei (caloriferului)”
  1. Bookish says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *