Un top al celor mai antisociali scriitori

jd salinger - un top despre cei mai antisociali scriitoriDe când mă știu am fost fascinat de personalitatea scriitorilor. Imediat după ce termin de citit câte un roman fug să citesc biografia autorului. Sunt interesat să aflu trăirile sufletești ale celui ce a scris cartea, zbuciumul lăuntric și, mai ales, contextul în care au luat naștere scrierile lui. Și de-a lungul timpului în mintea mea s-a conturat un portret al scriitorului tipic. Vorbim aici despre scriitori adevărați, nu despre Martin, Brown, Rowling sau mai știu eu ce indivizi care confundă marketingul cu scrisul. Iar scriitorul model imaginat de mine arată cam în felul următor: 1. o fire introvertită, colerică în multe rânduri, care refuză în mod sistematic contactul cu societatea sau cu anumite persoane; 2. o persoană ce ar putea trece în ochii multora drept nesuferită și antisocială dar care de fapt e preocupată într-o măsură mult mai mare față de restul oamenilor de soarta celor din jur 3. un visător care își petrece mult timp cu sine însuși, preferând liniștea și singurătatea deși tot din aglomerația societății își trage seva.

Libris.ro

Și ca să vedeți că nu bat câmpii în ultimul hal, așa după cum probabil ați înclina să credeți, vă voi prezenta în cele ce urmează un top al celor mai antisociali scriitori.

Salinger nu a mai publicat nimic din 1965

Salinger a devenit cunoscut grație romanului “De veghe în lanul de secară”, roman pe care l-a publicat în anul 1951. Opera care îl are în plin plan pe Holden Caulfield s-a bucurat de un succes uriaș iar Salinger, deranjat de faptul că era în centrul atenției, a început să se izoleze. Pentru început s-a mutat din New York în New Hampshire, după care a început să publice tot mai puțin. Activitatea sa scriitoricească nu a încetat, însă omul pur și simplu a refuzat să mai publice. Din anul 1965 nu a mai publicat absolut nimic iar ultimul interviu l-a acordat în anul 1980. Cică ar fi avut și o pușcă cu care își păzea proprietatea de invazia ziariștilor și altor nevertebrate asemănătoare.

Proust nu se culca până nu-l pupa mă-sa

Marcel Proust era timid, suferea de agorafobie și a trăit la mă-sa până când aceasta s-a plictisit și a închis ochii. În ultimii trei ani din viață s-a închis în camera sa, într-o încercare disperată de a-și termina romanul. Cei care au avut ghinionul să citească “În căutarea timpului pierdut” știu că lui Proust îi era frică și de întuneric. Iar atunci când era mic nu putea adormea până nu venea mă-sa să-l pupe. Scenă care este descrisă în nu mai puțin de 70 de pagini în „Swann”. 70!

Thomas Pynchon – unul dintre cei mai misterioși scriitori din zilele noastre

Thomas Pynchon este un scriitor complet învăluit în mister. Despre viața sa se știu extrem de puține. A studiat la Cornell University și l-a avut ca profesor pe Vladimir Nabokov. Autorul romanului Lolita a declarat însă că nu își aminește să fi avut un student pe numele de Thomas Pynchon. Și nu mulți sunt cei care își amintesc despre această intrigantă și provocatoare personalitate a literaturii. Pynchon s-a lăsat fotografiat doar de câteva ori, a refuzat să acorde interviuri și nu s-a îngrămădit deloc să își facă simțită prezența pe la evenimentele mondene. S-a rezumat doar să scrie și să publice cărți. Și cum era de aștepat au apărut tot felul de teorii ale conspirației în ceea ce îl privește pe Pynchon. Una dintre cele mai drăguțe teorii e cea conform căreia Thomas Pynchon e un pseudonim folosit de Salinger.

Topul celor mai antisociali scriitori poate să continue, eu am ales doar trei care mi s-au părut mai interesanți. Iar dacă vă mănâncă prin diverse locuri, puteți accesa acest link unde veți da și peste alți scriitori antisociali precum Cormac McCarthy, Edgar Allan Poe, Harper Lee, Emily Dickinson sau Hunter S. Thompson.

Carturesti.ro

2 Comentarii la “Un top al celor mai antisociali scriitori”
  1. Irina says:
  2. Raven says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *