Umbre – un serial românesc care tinde să dezamăgească

Umbre – un serial românesc care tinde să dezamăgeascăDupă ce am văzut primul episod din Umbre am rămas stupefiat. Nu îmi venea să cred că un serial românesc poate să arate așa bine. Acțiune, umor negru, personaje interesante, regie jos pălăria. Următoarele trei episoade m-au adus totuși puțin cu picioarele pe pământ.

Umbre e un serial românesc produs de HBO. Iar acest lucru se simte din plin – limbaj vulgar din abundență, scene violente și erotice explicite. Scenariul a fost scris de Bogdan Mirică (care a adaptat de fapt scenariul după un serial australian) iar regia este semnată de Igor Cobileanski.

Acțiunea se petrece în București și gravitează în jurul lui Relu (Șerban Pavlu – tipul din reclama de la Tocmai.ro) – un taximetrist ce își duce existența lucrând ca recuperator pentru un interlop – Căpitanu’ (Doru Ana).

Primul episod m-a dat pe spate. Filmul a intrat repede în acțiune, prezentându-ne Bucureștiul zilelor noastre – un oraș plin de șmecherași agramați, interlopi, gunoaie, conflicte etc. Limbajul e necezurat iar cei mai pudici din fire ar face bine să ocolească această producție fiindcă ar trebui să-și pună mâinile-n urechi din două în două secunde.

Umbre abundă în umor negru. La un moment dat mi s-a părut chiar că producătorii au întins nițel mai mult coarda, fiecare replică conținând și câte o frază memorabilă. Totuși, de dragul poantelor – care fac deliciul acestui serial, am trecut cu vederea acest aspect.

Personajele nu sunt foarte bine conturate. Dar au trecut abia patru episoade, așa că nu trebuie să fiu rău. Mai este timp. În schimb nu-mi rămâne decât să mă leg de prestația actorilor. Șerban Pavlu joacă incredibil de bine. Rolul de taximetrist recuperator ce acționează cu sânge rece îl prinde de minune. Un alt personaj interesant e nea Puiu – jucat de Ștefan Velniciuc. Și, bineînțeles, nu pot să îl trec cu vederea pe Gabriel Huian – un tânăr actor de care n-am auzit până acum – ce și-a înțeles foarte bine rolul. Sincer să fiu, personajul acestuia – Teddy – mi se pare cel mai bine conturat de până acum.

Restul personajelor sunt cam de umplutură. Cu toate că nu ar trebui. Căpitanu’ și Nico sunt personajele moarte din acest serial, deși tocmai aceste personaje ar fi trebuit să dea savoare producției. Probabil că Doru Ana și Andreea Vasile nu au fost cea mai bună alegere.

Dacă primul episod a fost aproape genial, celelalte trei au coborât treptat ștafeta. De aceea mă tem că Umbre va dezamăgi. A promis multe și încă are un potențial fantastic. Sper să nu se rezume la poante ieftine și să vină cu ceva pe măsura așteptărilor. Vedem…

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *