Uite de ce ar trebui să-i citești pe clasici

citeste clasicii, ba, copkile!Zilele trecute am primit un comentariu la un articol referitor la Mantaua lui Gogol care mi-a dat peste cap întreaga existență, mi-a zburat basca din cap când l-am citit, jur, să-mi moară mama, să-mi sară ochii din cap de nu (ca să împrumut și eu vorbele lui Steinhardt, vecinul din Pantelimon).

Ia uite-l pe neghiob ce zice, citez (hm, hm, îmi dreg vocea că mi-a pierit și asta când am văzut comentariul):

Mantaua e cea mai de cacat carte pe care o poate citi un om!!!!!
Nu a fost deloc interesanta a fost una dintre cele mai proaste nuvele din lume !!!
In loc sa citesc asta mai bine imi arunc cu acid in ochi!!!!!
Pe scurt nu o recomand pt ca e o bucata de cacat scrisa de un autor veeechi rus si obosit!!!!
Va rog nu a omorati timpul cu acest rahat…
MULTUMESC!

Băi Gogol, autor vechi și obosit care ești, de ce nu ai băgat și o țâță în povestioara ta? Nu vezi că tinerilor nu le mai place? Hai, fuguța, scularea din mormânt, și corectează, dom-le, e inadmisibil! Bagă o poveste de dragoste cu un vampir, ceva acțiune cu înjurături că ne pleacă cititorii!

Trecem cu vederea vederea lipsa acută de virgule a comentariului, (e un comentariu pă net, nu trebuie să scrii corect, nu-i așa, boss?)  că vreau să vorbesc, de fapt, despre altă chestie. Am tot văzut că sunt acum la mare modă printre tineri (Hristoase, vorbesc de parcă aș fi bunic!) cărțile young adult – am încercat să citesc și eu una – două, m-am oprit imediat, sunt prea demodat pentru așa ceva, dar am rămas profund șocat de cât de mult sunt ocoliți scriitorii clasici. Sunt renegați de parcă ar avea râie. Dacă-i zici unui Twilight de ăsta că citești Dostoievski, din moșneag și învechit nu o să te mai scoată niciodată.

Dar până să-i facem pe clasici albie de porci pentru că sunt plictisitori și obosiți, hai totuși să ne calmăm, să ne scoatem converșii din picioare (că nu e frumos să intri pe blogul omului încălțat) și să fim nițel mai cumpătați.

Dacă e vechi nu înseamnă că automat e prost

Literatura nu trebuie asemănată cu aifoanele (dacă nu ai cel mai nou model de iphone ești nașpa) pentru că literatura nu îmbătrânește și nu se demodează. Dostoievski e la fel de actual ca și acum 150 de ani. Absurdul fantastic al lui Gogol o să stârnească râsete și sprâncene ridicate (sau comentarii țicnite) și peste 200 de ani. Frustrările și sentimentele de acum două, trei veacuri sunt neschimbate și în prezent. Spre exemplu, de câteva zile am început să recitesc “Jurnalul unui om dezamăgit” și nu îmi vine să cred cât de prieten mă simt cu autorul chiar dacă ne despart o sută de ani.

Clasicii au modelat literatura modernă

Fără clasici nu ar fi existat literatură modernă. Cehov, Tolstoi, Nabokov, Joyce, Kafka etc au inspirat zeci și sute de mii de cititori ce mai apoi au devenit scriitori la rândul lor, i-au modelat după chipul și asemănarea lor, așa că, dacă vrem să înțelegem mai bine scriitorii zilelor noastre, trebuie să-i citim mai întâi pe cei vechi.

Clasicii sunt obosiți și plictisitori

Aceasta e cea mai idioată afirmație pe care o poate scorni cineva. Dacă nici Jerome K. Jerome, Cehov sau John Kennedy Toole nu o să te facă să râzi, atunci e în regulă, uită-te la American Pie și mori în pace. Vezi doar să nu îți plece nasul la plimbare sau să ți se rupă mantua.

Deci, de ce ar trebui să citești autorii clasici? În primul rând ca să nu dai comentarii pe bloguri precum cel de mai sus. Restul beneficiilor vor veni de la sine pe nesimțite. Hai pa, mă duc să mai citesc o dată Mantaua.

*foto

5 Comentarii la “Uite de ce ar trebui să-i citești pe clasici”
  1. Dorina says:
    • Paul Catalin says:
  2. Bookish says:
  3. anghel mona says:
  4. Alex says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *