Tropicul Capricornului – Henry Miller. Un fel de filosofie a sexului

Tropicul Capricornului – Henry Miller. Un fel de filosofie a sexuluiÎl aveam de mult timp pe Henry Miller pe lista scurtă a lecturilor viitoare, dar am tot amânat momentul întâlnirii, preferând în schimb scriitori pe care îi cunoșteam deja, în acest răstimp făcându-mi speranțe mari în ceea ce-l privește pe cel considerat drept unul dintre marii promotori ai revoluției sexuale.

Nu știu nici acum de ce am fost berbec și am început cu Tropicul Capricornului și nu cu Tropicul Cancerului, așa cum ar fi fost normal și logic, dar, în fine, acest aspect contează mai puțin. Hai mai bine să vedem ce se întâmplă prin cărțulia lui Miller.

Henry V. Miller, naratorul romanului, un pierde vară, rupt în cur, fără bani, cu o soție urâtă și cicălitoare căreia îi mai reîmprospătează machiajul din când în când, își petrece mare parte a timpului filosofând în cârciumi ieftine și visând la ziua când va scrie roman după roman. Nevoit însă să producă bani, se angajează la Compania Telegrafică Cosmodemonică din America de Nord.

Romanul este unul haotic, mi-a luat foarte mult să mă obișnuiesc cu stilul lui Miller, nici nu mai știam când e vorba despre evocări din trecut, fapte din prezent sau reflecții filosofice. Se pune foarte puțin accent pe acțiune sau pe conturarea personajelor, cele mai multe pasaje din carte referindu-se la cugetări asupra relațiilor sexuale.

A trudi cu hârlețul era o stare de beatitudine: îți lăsa mintea complet liberă și nu exista nici cel mai mic pericol să se separe de trup. Dacă animalul-femelă începea deodată să geamă de plăcere, dacă animalul-femelă îi trăgea deodată o criză de isterie, fălcile mișcându-i-se ca niște șireturi vechi de pantofi, pieptul șuierându-i și coastele scârțindu-i, dacă pezevenchiul femelă se pornea să se dezagrege pe podea, să leșine de plăcere și de supraexcitare, chiar în acea secundă, nicio o clipită mai înainte sau mai târziu, se ivea podișul făgăduit, ca o corabie ieșind din ceafă, și nu-ți mai rămânea decât să înfigi în el drapelul și să-l reclami în numele Unchiului Sam și a tot ce-i sfânt.

Aproape fiecare cuvânt și fiecare literă din acest roman are de-a face cu sexul. E o carte ce abundă în sexualitate, dar stilul lui Miller e complet diferit față de cel al lui Bukowski sau Fante, spre exemplu. E mai mult un soi de eseu despre sex decât un roman și, poate și din acest motiv, mi s-a părut a fi o lectură complicată, solicitantă și destul de dificilă.

Tropicul Capricornului mi s-a părut o carte dementă de la început până la sfârșit. Nu te poți atașa de niciun personaj, toți sunt cinici, răutăcioși, duși cu pluta. Iar modul nonșalant în care sunt relatate anumite întâmplări revoltătoare, de exemplu atunci când Henry omoară fără remușcări un băiețel, au rolul de a determina cititorul să-l înfiereze pe personajul narator din toată inima.

E imposibil să te atașezi de vreun personaj sau să rezonezi cât de cât cu acestea. Și totuși romanul lui Miller seduce prin stilul său incredibil de dur care ucide și învie în același timp orice sentiment, de dragoste, ură, milă sau ce sentimente or mai fi pe lumea asta.

Se părea că o să continue la nesfârșire psalmodia asta de sex și moarte. Chiar în după-masa celei de-a doua zile am primit la birou un telefon de la nevastă-mea , care mă anunța că prietena ei Arline tocmai fusese internată la un ospiciu de nebuni. Fuseseră colege de școală la mănăstirea din Canada, unde amândouă studiaseră muzica și arta masturbării. Cunoscusem pe rând tot cârdul, inclusiv pe sora Antolina, care purta o bonetă de călugăriuță și care, aparent, era marea preoteasă a cultului onaniei.

Sincer să fiu, nu mă așteptam la o lectură atât de dificilă. Sex, sex și iar sex. Doar că nu e ceva ușor digerabil, precum o salată de vară, ci e o avalanșă de cugetări, greu de înghițit, cam ca o salată boeuf (Doamne, ce comparații am ajuns să fac!)

Cartea poate fi cumpărată online de pe libris.ro.

*foto

2 Comentarii la “Tropicul Capricornului – Henry Miller. Un fel de filosofie a sexului”
  1. Coffee says:
    • Paul Catalin says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *