Trei într-o barcă, romanul care mi-a redat dorința de a citi

Trei într-o barcă, romanul care mi-a redat dorința de a citiLa un moment dat prin liceu mă găseam într-o situație deplorabilă. Singurele cuvinte pe care le mai citeam erau fie subtitrările filmelor, fie titlurile ziarelor de sport. M-am chinuit cu câteva romane clasice dar le-am abandonat chiar de la primele pagini. Iar literatura contemporană pur și simplu îmi crea o senzație de greață. Îmi doream să mă reapuc de citit dar eram prea împușcat în cap s-o fac. Până când într-o pauză o colegă mi-a împrumutat „Trei într-o barcă” de Jerome K. Jerome, un scriitor englez din secolele XVIII – XIX. Nu auzisem absolut nimic de acest autor până atunci însă țin minte că stilul acestuia m-a cucerit încă de la prima pagină.

La ce să te aștepți de la “Trei într-o barcă”

Acțiunea din “Trei într-o barcă” nu e deloc complexă. Pentru că Jerome nu a pus accentul pe acțiune ci pe modul în care este relatată acțiunea. Iar modul este, domni, doamne, domnișoare, căței, pisici și melci, absolut fabulos. Umorul tipic englezesc este incredibil de actual, chiar dacă cartea cartea a fost scrisă cu mai bine de 120 de ani în urmă. Țin minte că am citit o bună parte din roman la școală, în timpul orelor și mă pișcam pe sub bancă ca să nu izbucnesc în hohote de râs ca un vițel.

Nota de plată a hotelului s-a ridicat la cincisprezece guinee iar prietenul meu, când a făcut socoteala tuturor cheltuielilor, a constatat că brânza costase opt șilingi și șase pence livra. Așa stând lucrurile , el mărturisi că, deși se dă în vânt după o bucată de brânză bună, cheltuiala aceasta era mai mare decât îi îngăduia buzunarul. În consecință se hotărî să scape de ea. O aruncă în canal, dar fu silit s-o pescuiască din nou, deoarece luntrașii se plângeau că îi apucă leșinul. Apoi, într-o noapte fără lună, o lăsă în cimitirul parohiei. Paznicul o descoperi și făcu un tărăboi grozav, spunând că s-a pus la cale un complot împotriva lui; o să fie treziți morții din morminte și el o să-și piardă slujba!

libris.ro

Pe scurt, în “Trei într-o barcă” avem trei personaje mari și late – naratorul și cei doi prieteni ai săi, George și Harris (dacă nu mai punem la socoteală și câinele). Iar cei trei în urma unei analize profunde au hotărât că au nevoie de o excursie. Și astfel ajung toți trei să se aventureze într-o barcă pe Tamisa.

Romanul lui Jeorme K. Jerome e foarte ușor de parcurs. Poți citi Trei într-o barcă oriunde vrei – în tren, în metrou, pe tron, în timp ce aștepți la nu știu ce coadă, dar nu la bibliotecă sau în acele încăperi unde nu ai voie să te manifești zgomotos. Pentru că din când în când vei simți nevoia să închizi cartea și să râzi cât te țin balamalele.

Cumpară cartea la un preț special de pe elefant.ro sau libris.ro

2 Comentarii la “Trei într-o barcă, romanul care mi-a redat dorința de a citi”
  1. Arcidalia Ghenof says:
  2. Emil says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *