Supraviețuitor – Chuck Palahniuk. Despre religii schizofrenice și alte ciudățenii

Supraviețuitor – Chuck Palahniuk. Despre religii schizofrenice și alte ciudățeniiCând eram mai mic am văzut „Fight Club” și țin minte că m-a fascinat destul de mult. Auzisem că filmul a fost turnat după cartea unui scriitor american – Chuck Palahniuk. După ce m-am mutat în București am observat, în timpul călătoriilor cu metroul, multe persoane ce-și umpleau timpul citind cel mai cunoscut roman al lui Palahniuk. Acest aspect mi-a suscitat interesul și în scurt timp m-am trezit răsfoind „Supraviețuitor”. N-am vrut să încep cu „Fight Club” fiindcă aș fi căutat tot timpul paralele cu acțiunea filmului.

Cartea începe cu pagina 297 și se termină, bineînțeles la pagina 1. Aceeași ordine descrescătoare o întâlnim și la numerotarea capitolelor. Șmenul e că „Supraviețuitor” începe cu sfârșitul. După primele cinci pagini m-am panicat. Mi-am adus aminte de povestea din „Fight Club” și am crezut că din nou este vorba despre ceva de genul “mind fuck”.

Personajul principal al romanului, Tender Branson, a deturnat un Boeing 747 cu intenția de a se sinucide. Cam multă bătaie de cap pentru o banală sinucidere! Ideea e că în timp ce avionul e pe cale să se prăbușească Tender Branson își povestește cu mult calm viața.

Ar fi o pierdere de vreme să stau și s-o ajut să-și pună ordine în viață. Nimeni nu vrea de fapt să-și rezolve problemele. Dramele. Disperările. Să-și aline necazurile. Să scape de toate porcăriile. Dacă ar face-o, ce le-ar mai rămâne? Doar ditamai necunoscutul, mare și înfricoșător.

Tender Branson e ultimul supraviețuitor al Cultului Credincioșilor – o sectă religioasă ai cărei membri se sinucid pe capete, aceștia crezând că mântuirea se poate obține doar în urma suicidului. Particularitățile acestui cult religios sunt extrem de interesante. Primul născut pe linie bărbătească primește numele de Adam iar principala lui menire este să se căsătorească și să facă copii. Cei care n-au norocul să se nască primii primesc numele de Tender. Aceștia sunt învățați de mici să presteze tot felul de munci iar apoi sunt trimiși să lucreze la câte vreo familie bogată. Banii rezultați sunt încasați de către Biserica Credincioșilor. Tipii cu numele de Tender nu au voie să se căsătorească sau să întrețină relații sexuale, singurul lor țel în viață fiind acela de a fi sclavi. Nici femeile din Cultul Credincioșilor nu au o viață tocmai roz. Acestea sunt cunoscute sub numele de Biddy, trebuie să se căsătorească cu un Adam și să facă o căruță de copii.

Cultul Credincioșilor a intrat în atenția autorităților iar în acest sens a fost demarat un program prin care practicanții primeau consiliere psihologică. Programul n-a salvat însă pe nimeni, singurul rezultat fiind acela că asistenții ce au încercat să-i salveze pe credincioși au ajuns să se sinucidă.

Asistenta a aflat totul despre mine, mai puțin adevărul. Pur și simplu nu voiam să mi se dea de cap. Indiferent de problemele reale pe care le-aș fi avut, n-aveam chef să mi le vindece nimeni. Nici unul dintre secretele ascunse-n mine nu voia să fie descoperit și elucidat. Prin intermediul miturilor. Al copilăriei mele. Al chimiei. Teama mea era că, dacă toate astea ar fi fost dezvăluite, ce mi-ar mai fi rămas?

Tender Branson e mai norocos. Rămâne ultimul reprezentant al sectei și astfel intră în atenția mass-mediei. Profitând de povestea din jurul sectei, televiziunea îl transformă pe Branson într-un adevărat lider spiritual. Un lider spiritual artificial, bineînțeles, creat doar pentru profit și audiență.

Sunteți copiii armoniei într-un univers al vieții eterne, plin de belșugul dragostei și bunăstării, bla, bla, bla. Mergeți în pace. De unde scoate echipa mea de creație replicele astea, n-aș putea spune. Ca să nu mai vorbim de miracolele pe care le-am înfăptuit pe postul național de televiziune. De miracolul din pauza Super Bowl-ului. De toate dezastrele pe care le-am prevestit, de viețile pe care le-am salvat.

La un moment dat povestea din jurul lui Tender Branson începe să o ia razna deși, sincer să fiu, o luase razna chiar de la început. Sinucideri și crime la kilogram, tot felul de dezastre și calamități, tipe cu puteri supranaturale etc. Iar în această avalanșă sunt inserate și câteva vorbe de duh ce fac deliciul lecturii.

Viața mea începuse să nu mai fie decât o soluție la o soluție mai veche la o soluție mai veche până când am uitat care era de fapt problema inițială. În cazul de față, problema era că, în America, la vârsta mea nu puteai să fii încă virgin dacă nu cumva aveai vreo dereglare. Oamenii n-ar recunoaște nici morți că cineva ar putea avea vreo virtute atunci când știu că ei înșiși nu sunt demni de o asemenea virtute. E mult mai simplu să-ți închipui că ești slab decât să ai încredere în forțele tale. Să fii convins că nu poți renunța la vicii. Oamenii sunt întotdeauna gata să creadă exact opusul a aceea ce le spui.

Supraviețuitor nu e o carte tocmai ușor de digerat. Celor mai sensibili s-ar putea chiar să le provoace o mică indigestie. Pentru că Chuck Palahniuk vorbește fără menajamente despre crizele și angoasele lumii actuale.

Cartea poate fi cumpărată online de la elefant.ro sau libris.ro.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *