Șuncă pe pâine – Charles Bukowski. Despre copilăria lui Henry Chinaski

Șuncă pe pâine – Charles Bukowski. Despre copilăria lui Henry Chinaski„Șuncă pe pâine” e al doilea roman de Charles Bukowski cu care mi-am clătit ochii. Primul a fost “Femei”. Deși nu m-a dat pe spate, realismul murdar al scriitorului american mi-a stârnit curiozitatea de a frunzări și alte romane. Am luat la întâmplare „Șuncă pe pâine” fără să citesc nicio recenzie înainte. Nu pentru că aș fi un nemernic ignorant, dar mi-am propus să citesc toate romanele lui Bukowski. Așa că nu avea rost.

În “Șuncă pe pâine” este vorba despre copilăria și adolescența lui Henry Chinasky – alter ego al scriitorului – ce apare și în celelalte romane semnate de Bukowski. Fiind vorba despre perioada copilăriei am crezut că Bukowski nu va aborda un stil atât de dur precum în „Femei”. Dar m-am înșelat. Stilul mi s-a părut chiar mult mai dur și tranșant.

La douăzeci și cinci de ani cei mai mulți oameni erau terminați. O națiune întreagă de imbecili care conduceau automobile, făceau totul în cel mai prost mod posibil, cum ar fi să voteze candidatul la președinție care le amintea cel mai mult de ei înșiși. Eu n-aveam nici o pasiune. Nimic nu-mi stârnea interesul. Habar n-aveam cum aș fi putut să scap. Ceilalți măcar aveau înclinație pentru trăit. Păreau să înțeleagă ceva ce eu nu înțelegeam.

Bukowski nu e genul de scriitor care să se împleticească în fraze complexe, metafore siropoase sau cuvinte pompoase. Probabil că din acest motiv mulți consideră grețos modul de exprimare al autorului american. Eu nu m-am oripilat însă de limbajul excesiv de vulgar. M-au impresionat sinceritatea și forța pe care le pot avea cuvintele simple și propozițiile scurte.

Și totuși știam că ceea ce văd nu este atât de simplu și de minunat cum pare. Pentru toate se plătește un preț, o falsitate generală, care poate fă crezută cu ușurință , dar care ar putea să fie primul pas spre o fundătură.

Copilăria personajului principal din “Șuncă pe pâine” (nu m-am prins care e faza cu titlul, Hammer rye – probabil e o aluzie la Cather in the rye – De veghe în lanul de secară) nu e una tocmai roz. Henry Chinaski nu e cel mai popular copil din școală, își face cu greu prieteni, îi place să se bată fără vreun motiv întemeiat și e un magnet pentru tot felul de ciudați. Bătut zilnic de tatăl său, Henry ajunge să îi urască pe toți din jurul său, preferând să se izoleze și să-și petreacă timpul citind sau nefăcând nimic.

Bun, mă gândeam în timp ce-mi împingeam căruciorul, am slujba asta. Gata? Asta era tot? Nu-i de mirare că oamenii jefuiau bănci. Erau prea multe munci înjositoare. De ce dracu’ nu eram eu judecător la Curtea Superioară sau pianist de concert? Pentru că era nevoie de pregătire, iar pregătirea costa bani. Dar oricum eu nu voiam să fiu nimic. Și cu siguranță îmi ieșea.

“Șuncă pe pâine” nu e o carte tipică despre copilărie. Nu vei găsi nimic despre clipele fermecătoare și inocente ale copilăriei. Nimic despre vise sau aspirații de copil. Pentru că romanul e foarte dur iar Chinaski nu-i un personaj tipic. Deși folosește un limbaj acid și grosolan, Bukowski știe totuși când să fie comic și să șterpelească câteva zâmbete sincere de pe chipul cititorului.

Era o noapte de sâmbătă din decembire. Eram în camera mea și beam mai mult decât de obicei, aprindeam țigară după țigară, gândindu-mă la fete, la oraș, la locuri de muncă și la anii pe care-i aveam înainte. Când priveam viitorul, îmi plăcea foarte puțin din ceea ce vedeam. Nu eram vreun mizantrop și nici vreun misogin, dar îmi plăcea să fiu singur. Era plăcut să stai singur într-un loc micuț, să bei și să fumezi. Mereu fusesem o companie plăcută pentru mine însumi.

Nu m-am hotărât cu ce roman îl voi continua pe Bukowski. Poate “Poșta” sau „Hollywood”. Însă sincer nu-mi pasă, fiindcă știu de la bun început că nu voi fi dezamăgit.

Cartea „Șuncă pe pâine” poate fi comandată online de la elefant.ro sau libris.ro.

3 Comentarii la “Șuncă pe pâine – Charles Bukowski. Despre copilăria lui Henry Chinaski”
  1. Coffee says:
    • Paul Catalin says:
  2. Maria says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *