Spovedania unui ucigaș, povestită într-o noapte – Joseph Roth

Spovedania unui ucigaș, povestită într-o noapte - Joseph RothÎntr-o zi, pe când simțeam cum literatura contemporană cu care m-am tot preocupat în ultima perioadă tinde să mă sufoce, mi-am propus să iau o gură de oxigen și să bag ceva mai clasic pe felie. Privind spre bibliotecă cum cele patru volume din „Război și Pace” se căscau monstruos spre mine, i-am arătat limba rusului bărbos de pe cotorul cărților și am înșfăcat în schimb subțirelul roman al lui Joseph Roth – “Spovedania unui ucigaș, povestită într-o noapte”.

Acțiunea se desfășoară în cuprinsul a 150 de pagini, nu e din cale afară de solicitantă iar stilul în care e scrisă aduce aminte de sadismul cu care Dostoievski își teroriza personajele.

Naratorul, care de altfel joacă un rol mai mult de decor, îl întâlnește în restaurantul Tari-Bari din Paris pe misteriosul Semion Semionovici Golubcik, un bărbat între două vârste ce a lucrat pentru poliția secretă rusă. Dornic să se destăinuiască, Golubcik le mărturisește noilor săi prieteni din birt că în urmă cu mulți ani a comis o crimă și, încurajat de curiozitatea ascultătorilor, începe să le istorisească acestora întreaga poveste.

Noi toți care-l ascultam pe Golubcik simțeam ca o strângere de inimă. Ne sfiam să-l privim în ochi, astfel încât ne fixam în mod aproape stupid paharele din fața noastră. Barem de s-ar fi auzit ticăitul unui ceas! Nici gând însă! Nu ticăia nici un ceas, nu zumzăia nici o muscă și dinspre strada cufundată în noapte nu răzbătea nici un zgomot prin ruloul de fier. Eram lăsați pradă unei tăceri ucigașe. O lungă, lungă veșnicie părea să fi trecut din clipa când Golubcik își începuse povestirea. O veșnicie spun, și nu ore. Cum ceasul de perete nu mergea și cum totuși fiecare mai arunca câte o privire furișă spre el, măcar că știam că nu merge, timpul ni s-a părut dintr-o dată suprimat.

Crescut în casa pădurarului Golubcik, Semion începe să bănuiască de mic că tatăl său natural ar fi de fapt prințul Krapotkin, recunoscut pentru legăturile sale amoroase și pentru numeroșii săi copii nelegitimi. Vrând să-și depășească condiția, adolescentul Semion Golubcik își abandonează mama bolnavă pentru a-l întâlni pe Krapotkin cu scopul de a-i cere acestuia să-l recunoască ca fiu. În Odessa Semion îl întâlnește pe Lakatos Jeno, un ungur venit din Budapesta, acesta învățându-l cum să procedeze pentru a-l convinge pe tatăl său natural să-l recunoască. Planul maghiarului nu se dovedește a fi prea inspirat iar tănărul Semion în loc să ajungă prinț, nimerește în arest. Apoi, în urma unui concurs de împrejurări, ajunge să lucreze pentru poliția secretă rusă ca spion, se îndrăgostește de tânără Luteția iar de aici încolo își concentrează eforturile pentru a o cuceri pe Luteția, uneltind în același timp și planuri de răzbunare împotriva prințului.

Romanul e scris în spiritul realismului psihologic ce a caracterizat literatura rusă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, deși Roth, austriac fiind, a trăit în prima jumătate a secolului trecut. Personajul principal al cărții trece prin accese de furie, mustrări de conștiință, gânduri criminale – adică, în linii mari, aceleași frământări ce le găsim și la personajele dostoievskiene. Așa că dacă aveți chef de un roman clasic, “Spovedania unui ucigaș” se poate dovedi o lectură plăcută.

Cartea poate fi cumpărată online de pe elefant.ro.

foto

3 Comentarii la “Spovedania unui ucigaș, povestită într-o noapte – Joseph Roth”
  1. CiprianS says:
    • Paul Catalin says:
  2. Arcidalia Ghenof says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *