O scrisoare în care Baudelaire l-a făcut idiot pe Hugo, scoasă la licitație

charles baudelaireCharles Baudelaire nu putea să îl suporte pe Victor Hugo deși acesta l-a ajutat în procesul declanșat după publicarea celebrului volum Florile Raului, lucru dovedit de o scrisoare ce va fi scoasă la licitație la New York, în care poetul francez îl face idiot pe autorul romanului Mizerabilii.

Scrisoarea, ce datează din ianuarie 1860 și care are un destinatar anonim, va fi vândută de casa de licitații Christie’s din New York, alături de o ediție princeps a volumului Florile Răului. Conform casei de licitații, cele două obiecte sunt evaluate la aproximativ 100.000 de dolari.

În scrisoarea din 1860 Charles Baudelaire se plange de faptul ca Victorul Hugo îl irita cu scrisori banale și stupide. Baudelaire precizează că acele scrisori l-au inspirat să compună un eseu prin care și-a propus să demonstreze ca, potrivit unei legi fatale, un geniu este întotdeauna un idiot.

victor hugoDeși, în mod public, Baudelaire nu mai contenea cu elogiile la adresa lui Hugo, se pare că, în realitate, cel care a devenit unul dintre reprezentanții de marcă ai simbolismului, așa după cum s-a confesat apropiaților, nu putea deloc să-l sufere. Într-un interviu acordat în 1862 publicației Le Boulevard, poetul francez aducea doar cuvinte de laudă romanului Mizerabilii, pentru ca într-o scrisoare către mama sa Baudelaire să descrie opera compatriotului său drept stupidă și groaznică, adugând că în interviul respectiv a dovedit că mânuiește cu abilitate arta minciunii.

De precizat că Victor Hugo l-a susținut pe Baudelaire în timpul procesului din 1857, declanșat ca urmare a publicării volumului Florile Răului, în care a fost acuzat pentru “ofense aduse moralei publice”. Hugo a fost printre cei mai înfocați susținători ai lui Charles Baudelaire, acesta afirmând că “ale tale flori strălucesc și fascinează ca stelele”.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *