Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee

Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee“Să ucizi o pasăre cântătoare” este un roman publicat de Harper Lee în anul 1960. Doi ani mai târziu pe baza cărții a fost turnat filmul “To kill a mocking bird” – câștigător a trei premii Oscar. Filmul nu l-am vizionat pentru că voiam să citesc prima dată romanul scriitoarei americane, convingerea mea fiind aceea că de cele mai multe ori cărțile sunt superioare filmelor.

Acțiunea romanului se desfășoară într-un mic orășel sudist din SUA și tratează problema rasială în contextul crizei economice de la începutul anilor 1930. Evenimentele sunt redate din perspectiva lui Scout – o fetiță de șase ani, extrem de isteață, ce nu suportă să se îmbrace în rochițe sau să meargă la școală.

Împreună cu Jem, fratele ei cu patru ani mai mare, și Dill, un prieten comun, Scout își petrece vacanța inventând povești copilărești pe seama misteriosului vecin Bau Radley. În prima parte a cărții acțiunea decurge lin, fără intrigi spectaculoase sau întâmplări neobișnuite, o stare de liniște și acalmie dominând întregul ținut Maycomb.

Totul se schimbă însă când Atticus Finch, tatăl lui Scout, avocat de meserie, trebuie să-l apere pe Tom Robinson, un tânăr de culoare acuzat că ar fi violat o fată albă – Mayella Ewell. Fiind convins de nevinovăția lui Tom, Atticus depune eforturi uriașe pentru a demonstra instanței de judecată că inculpatul nu se face vinovat de acuzațiile aduse.

Uite ce-i, Scout, orice avocat are, prin natura muncii sale, cel puțin o dată în viață un proces care-l afectează personal. Și cred că acesta este pentru mine un astfel de proces. S-ar putea să auzi la școală vorbe urâte în legătură cu procesul, dar te rog să faci pentru mine un lucru: ține capul sus și pumnii jos. Orice ți s-ar spune, nu-ți ieși din fire. Încearcă măcar de data asta să-ți folosești și capul…

Micuțul orășel se transformă într-un adevărat vulcan, întreaga comunitate fiind revoltată de faptul că Atticus a îndrăznit să-l apere pe Tom. Tensiunea se răsfânge și asupra lui Scout și Jem, care, peste noapte, devin blamați și catalogați drept “ciorlingăi”, adică iubitori de negri.

Deși trateaza probleme sociale extrem de grave, “Să ucizi o pasăre cântătoare” este un roman simplu, fără artificii stilistice, lectura decurgând extrem de ușor. Umorul nu lipsește, fiind ingredientul care oferă parcă, oarecum paradoxal, un plus de profunzime romanului.

Martorii Ministerului Public, exceptându-l pe șeriful ținutului Maycomb, s-au prezentat în fața dumneavoastră, domnilor, în fața Curții, cu cinica siguranță că depoziția lor nu va fi pusă nici un moment la îndoială, încredințați că dumneavoastră, domnilor, veți face cauză comună cu ei din considerentul – cu desăvârșire falacios – că toți negrii mint, că toți negrii sunt ființe profund imorale, că toți bărbații negri cu pot fi tolerați în preajma femeilor noastre – dintr-un considerent, așadar, întru totul pe măsura nivelului lor intelectual. Ceea ce, domnilor, după cum bine știm, este o minciună, o minciună atât de întunecată ca și pielea lui Tom Robinson, o minciună pe care nici nu mai e nevoie să v-o demonstrez. Cunoașteți adevărul, și adevărul acesta este: unii negri mint, unii negri sunt imorali, unii bărbați negri nu trebuie lăsați în preajma femeilor – fie ele albe sau negre.

Modelul părintelui perfect

Pe lângă problema rasială dezbătută în această carte, trebuie să menționez că foarte mult m-a impresionat modul în care a fost conturată relația dintre Atticus Finch și copii săi. Am apreciat modul în care, fără exagerări sau fraze sforăitoare, Atticus a reușit să le prezinte copiilor situația din jurul lui Tom Robinson. Iar felul în care Atticus a gestionat incidentele în care au fost implicați Scout și Jem mi-a creat impresia unui tată model.

Din câte am citit pe net, se pare că Harper Lee, ajunsă la respectabila vârstă de 88 de ani, va publica anul acesta, unde prin iulie, un nou roman, “Go set a watchman”, cu aceleași personaje din „Să ucizi o pasăre cântătoare”, însă cu douăzeci de ani mai în vârstă.

Cartea „Cum să ucizi o pasăre cântătoare” poate fi cumpărată online de pe elefant.ro sau libris.ro.

foto

3 Comentarii la “Să ucizi o pasăre cântătoare – Harper Lee”
  1. Ema says:
    • Paul Catalin says:
  2. Vintura Cristina says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *