Premiul literar Augustin Frățilă, romanul anului 2013

Scriitori din toate colțurile țări, scoateți cărțile pe care le-ați publicat în cursul acestui an, citite doar de membrii familiei sau dușmani și mucegăite pe rafturile librăriilor, și țintiți spre premiul de 10.000 de euro pus la bătaie cu ocazia concursului „Augustin Frățilă” și veți face rost de suficienți bani de băut pentru anul care vine.

Calendarul conursului Augustin Frățilă

Premiul literar „Augustin Frățilă – romanul anului 2013” este organizat, cică, de Uniunea Editorilor din România în perioada 25 august – 17 noiembrie 2013. Cei care vor să pună laba pe premiu se pot înscrie în intervalul 25 august – 26 septembrie. Prima perioada de jurizare se va desfășura între 29 septembrie și 17 octombrie, când niște indivizi, adică critici literari, își vor pune ochelarii tacticos și vor strâmba din nas cu superioritate acordând note (sau ce or acorda ei) romanelor înscrise în concurs. Pe 20 octombrie se vor anunța cele cinci romane finaliste iar apoi, timp de cinci zile, până pe 25 octombrie, un grup de dătători cu parerea de pe internet, adică bloggeri, vor acorda și ei niște note. Premiul va fi decernat pe data de 27 noiembrie. Criticii literari care vor decide finaliștii sunt Daniel Cristea-Enache, Tudorel Urian, Alex Ștefănescu.

Din câte am citit pe site-ul lor, premiul a fost preluat de către Uniunea Editorilor din România de la Asociația Casa de Cultură.

„Preluarea de către UER, sub egida FER, a Premiului literar „Augustin Frățilă” este, înainte de toate, un act de normalitate – UER și FER fiind organizații al căror scop principal este sprijinirea proiectelor culturale în interesul tuturor membrilor săi. Pe de altă parte, este un pas important pentru un premiu literar care și-a propus de la început să devină un proiect de referință în mediul cultural românesc”, a declarat, potrivit premiulaugustinfrățilă.ro, Mario deMezzo, vicepreședintele Uniunii Editorilor din România.

Pentru cei care nu știu prea bine să numere, premiul Augustin Frățilă a ajuns la ediția a III-a. În 2011 premiul a fost câștigat de Lucian Dan Teodorovici, cu romanul „Matei Brunul”, în vreme ce anul trecut Radu Aldulescu, cu al său roman „Cronicile genocidului”, a pus mâna pe cei 10.000 de coco în 2012.

Dacă vă întrebați cine a fost Augustin Frățilă și de unde atâta onoare pe el să-și împrumute numele unui concurs pentru scriitori, dați un search pe Google că, sincer, mă doare mâna să mai scriu și două – trei cuvinte despre domnia sa.

premiul literar augustin fratila 2013

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *