16 ponturi pentru a citi mai bine, cu drag și spor

16 ponturi pentru a mai bine, cu drag și sporDe felul meu citesc destul de greu. Lectura-mi decurge anevoios, mă opresc în dese rânduri, fie pentru a nota un citat, fie pentru a reciti anumite paragrafe. De multe ori mi se întâmplă chiar să închid cartea și să rămân nemișcat preț de câteva secunde, de parcă aș aștepta să fiu răpit de extratereștri. Din păcate timpul meu este limitat și nu pot aloca lecturii mai mult de două-trei ore pe zi și din acest motiv mi se pare că risipesc timp prețios.

Am început să caut pe net tot felul de articole și studii de genul “cum să citești mai repede”. Și astfel am găsit niște dubioșenii de-mi curgea sânge din ochi și urechi în același timp. “Tehnica lu’ pește prăjit de a citi o carte în două ore. Click aici”, sau “Învață cum să citești mai rapid folosind acești pași simpli”. Care pași simpli erau doar niște banalități și truisme ordinare. Așa că mi-am luat gândul de la căutat soluții miraculoase pe net. În schimb m-am gândit la altă chestie. De ce nu aș întreba câțiva bloggeri despre metodele lor de a citi? Ochisem pe câțiva de ceva timp și chiar eram curios de modul în care își organizează timpul destinat lecturii.

Libris.ro

M-am pus pe trimis mail-uri. Cam 60. Bloggeri mai mult sau mai puțini cunoscuți, însă bloggeri pe care eu îi urmăresc regulat și pe care îi știam pasionați de lectură. Jumătate dintre aceștia mi-au răspuns. Nu m-am așteptat la un număr așa de mare, mai ales că nu prea intrasem în contact cu ei până atunci. Răspunsurile nu au fost wow, dar au fost sincere și după ce le-am pus cap la cap am realizat că s-ar putea să iasă o chestie mișto, aproape folositoare. I-am lăsat în pace pe cei cu pașii și metodele revoluționare de a citi mai repede, mai bine, mai nu știu cum etc, și am încercat să înjgheb un fel de strategie pe baza răspunsurile primite. Să vedem ce-a ieșit.

1. Citește mai multe cărți în paralel

Dacă mi-ar fi recomandat cineva strategia aceasta în urmă cu un an de zile, i-aș fi spus că e un bou utopist. Că se amestecă totul ca o varză în cap dacă parcurgi mai multe cărți deodată. Secretul însă e să citești cărți din domenii diferite. Cel puțin așa e în cazul meu. Eu, spre exemplu, am întotdeauna două cărți din care citesc – una de beletristică și alta de filosofie.

O tehnică asemătoare folosește și Catherine:

Ca tehnică specială, poate ai mai întâlnit ceea ce fac eu, anume, citesc mai multe cărţi în paralel. Pur şi simplu, în funcţie de dispoziţie, iau una sau alta dintre cărţile începute care stau pe noptieră.

2. Metoda Chinezului

Cristian China Birta, Chinezul, citește și el mai multe cărți din domenii diferite. Ca element distinctiv, pentru o lectură mai lină, „udă” cărțile cu bere:

Citesc 3, 4 cărți în același timp, din domenii total diferite. Am niște post-ituri de alea mici cu care marchez anumite pasaje care mi-au spus câte ceva. Și la care revin, după ce am terminat cartea. Citesc în fotoliu, de cele mai multe ori. Și de regulă cu o bere langa mine 🙂 Cât citesc? Anul trecut am citit 61 de carti. O fi mult, o fi puțin. Nu știu. Și nici nu mă interesează. Ce este important pentru mine, este că am rămas cu câte ceva din fiecare carte.

3. Citește în timpii morți

În decursul unei zile avem parte de o grămadă de timpi morți. Așteptăm metroul sau autobuzul, prindem un ambuteiaj în trafic, stăm la coadă la magazin și astfel risipim minute prețioase. Putem însă profita foarte ușor de acești timpi morți.

Citesc atunci când aștept undeva, de exemplu la doctor sau la coafor, Citesc oricând am o clipă liberă. Citesc de multe ori chiar și când mănânc. – Dorina Dănilă

De aceeași părere e și Vicuslusorum:

Metoda mea de lectură constă din umplerea timpilor morți din trafic și chiar de acasă. Puțini își dau seama că într-o oră putem citi 50 sau 60 de pagini dacă nu ne oprim din lectură. Cărți sau pdf-uri se topesc sub ochii unui cititor pasionat. Citesc o carte pe săptămână de ani buni.

4. Fă-te comod. Amenajează-ți un loc propice cititului

Pentru o lectură plăcută ai nevoie și de un mediu adecvat, în care să te poți destinde în voie. Nu e mare filosofie, se poate rezolva foarte ușor. Când citesc acasă (de cele mai multe ori) îmi place foarte mult să am alături o cană de ceai cald, ceva de ronțăit și dacă este posibil o vază plină cu flori proaspete și o lumânare parfumată aprinsă. Personal îmi place foarte mult să iau cu mine o carte atunci când plec la drum undeva pentru că nu se știe când se va ivi momentul când voi putea să citesc câteva pagini sau capitole în decursul zilei respective; fie că mă aflu în mașina personală (nu la volan, desigur!), fie că sunt la facultate sau într-un alt loc, o carte de multe ori mă ajută să mă relaxez. Simona – Secretele Cărților.

amenajeaza-ti un loc propice cititului

5. Când sa citești? Dimineață, la prânz sau seara?

Mi se pare esențial să îți formezi o rutina. Să citești, spre exemplu, timp de jumătate de oră, înainte să mergi la serviciu. Dimineața, eu reușesc să citesc doar ecranul telefonului care mă înștiințează că într-o oră trebuie să fiu la birou. De aceea prefer să citesc seara, cu câteva ore înainte de culcare. Există însă, din câte se pare, și oameni cu capul pe umeri care se trezesc cu câteva ore mai devreme pentru a citi:

Am spor doar de citesc în fiecare seară și în fiecare dimineață. De nu respect regula aceasta, mă trezesc că trec săptămâni bune fară să fi citit o pagină. Încerc deci ca o jumătate de oră înainte să adorm și o jumătate de oră înainte să-mi încep ziua să citesc. De-mi place cartea, atunci citesc și la prânz și la amiază, ba chiar mă trezesc cu vreo 3 ceasuri mai devreme. Maria – Zâmbetania

Sau poți citi la fel de bine și seara:

Modul meu de lectură cred că se rezumă la citit seara înainte de culcare, 2-3 ore și liniște. Nu prea am un ritual, decât să stau confortabil și poate o cana de ceai, fără chestii de mâncat ca să nu fac murdarie. Citesc majoritatea pe kindle. – Adizzy

6. Cantitate sau calitate?

Nu cred că e important să citești cât mai repede, nu are niciun sens pentru mine cantitatea, ci calitatea. Am observat totuși că există un criteriu foarte important legat de citit: alegerea momentului când citim. Gândiți-vă cu toții care e momentul vostru preferat al zilei și găsiți-vă timp (oricât de puțin) în acea perioadă pentru citit. Eu una ador să citesc noaptea și am observat și că atunci am cel mai mult spor. – Corina S.

 7. Impune-ți un target

Eu mi-am impus un target de 100 de pagini pe zi. De puține ori am ajuns să-l îndeplinesc, dar asta e mai puțin relevant. Faza e că măcar mă chinui să-l îndeplinesc. Iar atunci când trec multe zile fără să ating borna de 100 de pagini, mă mobilizez exemplar și nici măcar nu mai respir până nu recuperez.

Poți să îți setezi și un target realizabil, de 50 de pagini, de exemplu, așa cum a făcut Rocs:

Mi-am pus un targhet de minim 50 de pagini pe zi. Da știu, este realizabil, dar mai este tentația serialelor. Astfel că până nu citesc cât mi-am propus în ziua respectiva nu mă uit la nimic. Uneori citesc in liniste, în camera mea. Alteori citesc cu muzică și câteodată citesc înconjurată de oameni. Cert e că, am tot timpul o carte în geantă pentru că nu știu niciodata când am de facut un drum lung. Da, citesc și în tramvai. Și-acum pe final iți spun că cel mai mult îmi place să citesc în parc, sau pe malul Begăi, în zilele cu soare.

 8. Sau dă-le-ncolo de target-uri, că-s pentru corporatiști

Nu-mi place să-mi impun un target când vine vorba de lectură, prefer să citesc cum şi când am chef. Am auzit de citirea rapidă, dar nu am aprofundat subiectul, până la urmă cititul e o plăcere, nu o competiţie contra-timp 🙂 Citesc fie seara, înainte de culcare, fie în timpul zilei, ca pauză, sau chiar în metrou. Andra – ZâmbetșiSănătate.ro

9. Concentrează-te doar pe lectură

Atunci când te apuci de citit nu trebuie să te distragă nimic. Așa că închide Facebook-ul, televizorul, PS-ul sau ce mai ai tu prin casă. Dacă îți poți auzi propria respirație e perfect, poți să te apuci de citit în liniște.

Eficiența vine și din a te concetra doar pe lectură, fără să mai stai în paralel pe FB, să mai vorbești cu x sau cu y și așa mai departe. Simona Mocanu

10. Fă-ți abonament la bibliotecă

Poți încerca să-ți faci și un abonament la bibliotecă. Nu e chiar așa de rău precum sună. Vei fi surprins, dar bibliotecile încă există. Nu, nu vei păți nimic dacă te vei încumeta vreodată să intri într-o bibliotecă. În timpul studenției mergeam foarte des pe la sala de lectură, mai ales vara, fiindcă biblioteca era poziționată la umbră și astfel puteai supraviețui celor 35 de grade.

Mi-am făcut permis la biblioteca de cartier (“Marin Preda”” din sectorul 1, București) și uite așa, nolens-volens, citesc 6 cărți pe lună (pentru că am o bibliotecară, fostă profesoară, care întreaba cititorii despre ce au citit, iar eu nu vreau să mă fac de râs:-D) Giulieta Marin – giulieta.info

 11. Citește oriunde apuci

Adică să umpli timpii morții, ceea ce ziceam și câteva rânduri mai sus.

Citesc pe unde apuc, în liceu citeam în timp ce mergeam, acum nu mai obișnuiesc să fac acest lucru, însă la metrou, în avion, pe tren, nu contează unde. Ca volum, citesc în jur de 8-10 cărți pe lună, dar se întâmplă să treacă săptămâni bune fără să fi pus mâna pe o carte, urmate de alte săptămâni în care să dau gata câteva zeci. În ianuarie, de exemplu, am citit vreo 14 cărți. – Ioan Alexandru

De obicei citesc la metrou, în drum spre serviciu și poate sa îmi ia o lună să citesc un roman, dacă nu prea am timp; sau pot citi un volum de poezie – într-o zi, dus-întors cu metroul. Totul variază de la o lună la alta, în funcție de timpul liber pe care îl ai și de cât de tare te prinde o carte. – Marius Surleac

12. Asigură-te că ai tot timpul o carte la îndemână

Pentru a acoperi cât mai bine timpii morți cu lectura cărților tale preferate, primul pas e să ai tot timpul o carte la îndemână. Ești la un curs, nu vine proful, ai scos cartea; ești la serviciu, s-a luat curentul, ai scos cartea; trebuie să te întâlnești cu cineva care se lasă așteptat, ai scos cartea. Da, știu nu e o metodă revoluționară, dar se poate dovedi extrem de eficientă.

Atunci când vine vorba de citit, încerc să profit de orice minut pe care-l am neocupat, de orice oră în care nu am altceva de făcut decât să citesc. Poate că mult ajută și faptul că mă pot concentra ușor: citesc în pauze, în orele în care nu se cere prea mult de la noi, în autobuz, prin cafenele sau parcuri, oriunde prind. Și car după mine mereu câte o carte, iar dacă nu, telefonul măcar îmi pune la dispoziție cel puțin 10 cărți în format electronic, din care mai „ciugulesc” atunci când mă plictisesc. – Sara

16 ponturi pentru a mai bine, cu drag și spor

13. Terorizează-ți cărțile

LuciaT (Terorista) se declară un cititor lent. Însă această lentoare este condiționată de tipul cărții:

Eu citesc lent și uneori deloc eficient, adică adaptez lectura pentru fiecare carte în parte, sunt cărți de 100 de pagini care-mi iau o lună să le citesc și altele de sute de pagini pe care le înghit într-o zi. Dar niciodata nu încerc să citesc mai repede și mai eficient, pentru că nu vad rostul. E vorba despre cărți de literatură, evident, la cărți informative e cu totul altceva, acolo caut doar ce ma interesează, desigur, și ignor restul.

Sunt perfect de acord cu ce zice. Un Murakami îl citesc în două zile. De Joyce nu pot citi mai mult de 50 de pagini pe zi, chiar dacă am ziua întreagă la dispoziție. Mi se pare esențial să insiști mai multe pe cărțile greoaie, să-ți bați capul și să le terorizezi, nu să treci prin ele ca Vanghelie prin școală.

14. Ia-ți notițe după ce citești

Imediat după ce ai terminat de citit sau chiar în timp ce citești obișnuiește-te să notezi măcar două-trei chestii. În acest fel vei înțelege mai bine cartea. Dacă ai un blog, scrie despre cartea pe care tocmai ai terminat-o.

Citesc destul de lent, pentru că recitesc pasaje și iau notițe, dar și pentru că prefer să înțeleg cât mai bine ceea ce citesc. Faptul că scriu pe blog despre aproape fiecare carte citită îmi oferă un timp de gândire suplimentar pe marginea cărții, iar asta s-ar putea încadra, într-adevăr, la cititul eficient. Nu sunt o fană a cititului rapid, pentru că scopul meu nu e să citesc cât mai mult, ci să înțeleg cât mai bine. Citesc repede doar unele cărți ușoare și nu foarte importante pentru mine, la care apelez când sunt prea obosită sau stresată ca să fac față unei lecturi mai dificile. Ema Cojocaru – Lecturile Emei

La fel face și Constantin Piștea:

Nu am ritualuri. Doar citesc, fără să sar vreun rând, iar când găsesc un pasaj mai deosebit, îmi notez, fie pe ultima pagină a cărții, fie într-un carnețel, locul în care aș vrea să revin după ce termin cartea.

 15. Push Yourself Harder (Forțează-te tare)

De multe ori mi se întâmplă să mă cuprindă o toropeală cumplită, să deschid laptopul și să-mi pierd vremea cu tot felul de prostioare. Apoi, după ce realizez că sunt un vițel puturos, încerc să mă ambiționez și să citesc forțat. Și, în majoritatea cazurilor, după două pagini nu mai citesc forțat, ci din plăcere. Așa că și autodeterminarea poate fi o metodă.

Singura metodă pe care o folosesc este auto-determinarea dacă vreau sa termin o carte mai repede. Nu știu dacă există și un alt fel de a citi mai repede dar concentrarea și ambiția sunt cuvintele cheie. Eu consider că mi-am indeplinit scopul dacă am terminat 4 carti într-o luna și de aceea nu încerc să mă forțez să citesc mai repede sau mai mult, pentru a nu pierde gustul lecturii. Cristina – Book Palace

16. Citește! Pur și simplu

Care e cea mai buna metodă de a citit? E simplu. Citești și atât. Genial, nu? Unii nu au nevoie de niciun impuls să se apuce de citit. Pur și simplu citesc. Cam așa face și Zoso:

De obicei citesc cărți tehnice sau specializate în engleză, care necesită mai multă atenție decât dacă aș citi beletristică ușoară. n-am un ritual aparte, mă pun în pat și citesc un capitol sau mai puțin, în funcție de cât de obosit sunt.

Cam astea ar fi metodele pe care le-am identificat în urma dialogului virtual cu o parte din bloggerii de pe la noi. Le mulțumesc tuturor pentru răspunsuri, și, pe lângă cei pe care i-am menționat deja în articol, țin să-i menționez și pe – Mădălin Blidaru, Andreea Iulia Toma, Ștefan Ciobanu, Bloodie, Iulian Fira, Mili și Iasmi de la Literatura pe Tocuri, Mădălina, Adrian de la Blog de Cărți, Crina – care s-au dovedit extrem de binevoitori, împărtășindu-mi tehnicile lor de lectură.

Iar acum vine inevitabila întrebare pentru tine, cel care citești aceste rânduri, tu ce tehnici, ritualuri etc ai pentru a citi cu drag și spor?

Libris.ro

11 Comentarii la “16 ponturi pentru a citi mai bine, cu drag și spor”
 1. Bookish Style says:
 2. Alisa says:
  • Paul Catalin says:
 3. marius says:
  • Paul Catalin says:
 4. Lorelei says:
 5. Cristina says:
  • Paul Catalin says:
 6. Dorina Dănilă says:
 7. Arcidalia Ghenof says:
 8. alexander says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *