Philani, boschetarul cititor din Johannesburg

Am văzut interviul cu Philani, un boschetar de 24 de ani din Johannesburg, în urmă cu câteva zile și mi-a rămas adânc întipărit în minte. Îmbrăcat într-o cămașă colorată, un sacou obosit, cu o șapcă pe cap și un ceas cu brățară roșie, așa cum poartă fetele de clasa a II-a, a III-a, Philani îi povestește lui Tegobo Malope, un regizor și scriitor african, despre cărțile pe care le-a citit.

De fapt Philani nu e un boschetar obișnuit. Nu trage din aurolac, nu cerșește pe la colț de stradă și nici nu îți fură portofelul în autobuz. Philani doarme pe străzi dar își câștigă existența vânzând cărți. Și nu le vinde oarecum, ci înainte să le vândă le face și o scurtă recenzie, fiindcă marea pasiune a boschetarului cu ceas de fete e să citească. Și chiar asta face toată ziua, citește iar apoi își vinde cărțile, îndemnându-i pe oameni să-și facă timp și de lectură.

“Poți să îți faci din citit un obicei. Îți promit, cititul nu e nociv. Nu există cunoaștere nocivă. Chestia asta o să te facă o persoană mai bună. Cititul e bun pentru copii, adulți, bătrâni, pentru toată lumea”, îi zice Philani lui Malope pe stradă, printre mașini.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *