O experiență personală – Kenzaburo Oe

O experiență personală – Kenzaburo OeÎn anul 1963 scriitorul japonez Kenzaburo Oe devine tată pentru prima dată. Copilul său se naște cu o diformitate craniană și, bazându-se pe trăirile din acea perioadă, Oe publică un an mai târziu romanul „O experiență personală”, pentru care a primit premiul literar Shinchosha.

Bird, personajul principal din “O experiență personală”, este un tânăr de 27 de ani, profesor de școală pregătitoare ce obținut postul grație intervenției socrului său, un apreciat profesor universitar. Despre Bird aflăm că este un tip ciudat și introvertit ce a abandonat studiile de masterat după ce a băut întruna vreme de câteva săptămâni. Visul său este să călătorească în Africa, motiv pentru care a început să economisească bani și să-și cumpere diverse hărți care să-i alimenteze fantezia.

După ce este batjocorit de o gașcă de tineri, Bird merge la spital pentru a-și vizita soția și astfel intră pentru prima dată în contact cu fiul său. Nașterea soției sale nu a fost una tocmai fericită, bebelușul născându-se cu o malformație cerebrală, medicii susținând că șansele de supraviețuire sunt extrem de mici.

Oare copilul nu o să continue cumva să se dezvolte cu tot cu umflătură? Copilul nu mai era pe moarte. Nu s-ar mai fi topit ca un jeleu sub dulcile, ușoarele lacrimi de jale. Continua să trăiască și îl apăsa pe Bird, ba chiar începuse să-l atace. Înfășurat în pielea-i roșie ca racul, strălucind ca o cicatrice, copilul trăia deja cu încrâncenare, târând după el umflătura grea ca o ancoră. O viață de legumă, de plantă? Da, poate, dar un cactus mortal.

Bird este îngrozit de imaginea fiului său, vede cum planurile lui de a călători în Africa sunt pe cale de a se nărui și începe să își urască copilul. Scoțându-i denumirea de „Monstru”, proaspătul tătic refuză ca fiul său să fie operat și le sugerează medicilor să îi acorde o asistență medicală minimă.

Simțindu-se cuprins de o stare profundă de nevolnicie, Bird își găsește refugiu în alcool și sex. O vizitează pe Himiko, fostă prietenă din facultate, o tipă ce fuma non-stop și medita la tot felul de chestii dubioase. Împreună cu Himiko hotărăște să transfere bebelușul la o clinică în care să scape de acesta o dată pentru totdeauna și apoi să călătorească împreună în Africa.

Cât de rușinos poate fi trupul nesigur și fragil al unui om în pericol! Tremurând tot și cu capul plecat ca o fecioară rătăcită în vestiarul unui stadion de fotbal, evadă din cameră, evadă de la etaj, evadă de la intrare și, suindu-se pe bicicletă, evadă din tot ce era în urmă-i. Dacă i-ar fi fost cu putință, ar fi vrut să evadeze până și din propriul trup.

După ce se întâlnește cu un prieten ce se arată contrariat de planurile de pruncucidere, Bird devine și mai tulburat. O scurtă referire la Kafka îl face oarecum să echilibreze balanța în luptele cu demonii săi interiori.

Știi, într-o scrisoare către tatăl său, Kafka scria că singurul lucru pe care un părinte îl poate face pentru copilul său e să îl primească cu brațele deschise când sosește. Și tu îți respingi propriul copil? Dacă ești tată, crezi că problema copilului tău e o scuză pentru egoismul de a respinge o altă viață?

„O experiență personală” e un roman tulburător, șocant. Stilul lui Kenzaburo Oe e simplu, fără artificii iar această simplitate contribuie și mai mult la dramatismul cărții. Deși e un roman scurt, de aproximativ două sute de pagini, la un moment dat simțeam că mă sufoc printre rânduri. Anterior citisem „O viață liniștită”, care abordează în linii mari aceeași temă, însă cartea publicată în 1964 mi s-a părut mult mai intensă.

Cartea poate fi comandată online de pe elefant.ro sau libris.ro.

foto

4 Comentarii la “O experiență personală – Kenzaburo Oe”
  1. Bookish Style says:
    • Paul Catalin says:
  2. Coffee says:
    • Paul Catalin says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *