Nu mai citiți! Cărțile dăunează grav sănătății

Nu mai citiți! Cărțile dăunează grav sănătățiisau

Nouă (ca să nu fie zece) motive pentru care NU trebuie să te apuci de citit

Am observat în ultimul timp o grămadă de campanii de promovare a cititului, diverse selfie-uri cu cărți pe Facebook; blogurile livrești s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, toate aceste acțiuni având scopul de a încuraja un mod de viață de-a dreptul nociv. Da, cititul nu e deloc sănătos, poate dăuna extrem de grav sănătății cocălărești sau pițiponcărești, putând fi chiar fatal.

Ce riști dacă te apuci de citit:

  1. Vei învăța să vorbești și să scrii corect, vei ști unde și când să pui i-urile și decât-ul și toți prietenii tăi agramați vor crede că de fapt tu ești agramatul și nu vor mai dori să se întovărășească cu tine. Se vor uita cu dispreț la tine și îți vor dori toate cele rele atunci când vei spune că nu mai stai la băut pentru că mai ai doar cinci lei în buzunar, și că oricum trebuie să termini “Crimă și pedeapsă” în noaptea asta.

libris.ro

 1. Nu vei mai avea timp să te uiți la emisiunile cultural-artistice Burlăcița, Capatos sau Wow Biz. Ceea ce înseamnă că nu vei avea subiecte de discuție în pauza de țigară, vei sta retras într-un colț, trăgând cu sete din țigară și gândindu-te dacă Humbert Humbert a fost pedofil sau un iubitor de frumos.
 1. Semințele își vor altera gustul și vei descoperi cu surprindere că scopul cărților nu e să-ți faci cornete pentru scuipat coji din pagini rupte.
 1. Cu orice carte citită vei rata o ieșire în mall, un grătar cu băieții și vei fi tot mai departe de BMW-ul second hand cu volan pe dreapta, înmatriculat în Bulgaria sau, în funcție de sex, de perechea de țâțe mult-visată.
 1. Vei avea de cărat zilnic o carte de sute de pagini, inestetică, care nu se asortează deloc la poșeta ta roz (și nici nu încape în ea, sau în buzunarul veșnic neîncăpător de la spate). Un iphone ar fi mult mai practic, mai estetic și mai chic, bineînețeles.
 1. Nu îți vei mai încânta prietenii de pe Facebook cu infinitele cereri de a juca Candy Crush Saga, ci îi vei înjura de mamă, povestindu-le de Dostoievski și Stendhal, dobândindu-ți statutul de persona non grata.
 1. Va trebui sa vii cu scuze mai puțin jenante decât cititul unei cărți atunci când va trebui să explici de ce nu ai ieșit un weekend din casă, de genul: “Am ascultat ultimul album al lui Guță de 50 de ori”, “Mi-am luat un al doilea job, sunt escortă”, sau “M-am uitat din nou la toate filmele lui Di Caprio”.
 1. Nu vei mai avea bani de eșarfe multicolore pe care să le prinzi de gâtuț vara, pe 50 de grade Celsius, și riscul de a prinde o răceală va fi iminent.
 1. Vei citi mai mult, tot mai mult și apoi vei realiza că deții din ce în ce mai puține cunoștințe, pe când ceilalți bipezi mâncători de parizer și ascultători de salam (oare trebuia să scriu salam cu majusculă?) din jurul tău vor râde pe înfundate de tine pentru că ei au aflat deja cheia adevărului absolut.

Și, în încheiere, ca să citez o vorbă înțeleaptă și celebră, “Cărți, ‘tu-ți ceapa mă-tii!”

*foto

16 Comentarii la “Nu mai citiți! Cărțile dăunează grav sănătății”
 1. Vero says:
  • Paul Catalin says:
 2. Dorina says:
  • Paul Catalin says:
 3. Arcidalia Ghenof says:
 4. Mili says:
 5. Laura says:
 6. Spunsieu says:
  • Paul Catalin says:
 7. Bookish says:
  • Paul Catalin says:
 8. HopeLess says:
 9. anca says:
 10. Alina says:
 11. Lory's Blog says:
 12. Ana says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *