Mr. Robot după primele patru episoade. Fuck society!

Mr. Robot după primele patru episoade. Fuck society!“Salut, prietene! Poate ar trebui să-ți pun un nume, dar asta e o pantă alunecoasă. Ești doar în capul meu, trebuie să ne amintim asta.Fir-ar! Chiar s-a întâmplat, vorbesc cu o persoană imaginară! Ceea ce am să-ți spun e strict secret; o conspirație mai mare decât noi toți. Există un grup puternic de oameni acolo, care conduc lumea în secret. Mă refer la tipii despre care nimeni nu știe, care sunt invizibili. Elita de 1%, tipii care se joacă de-a Dumnezeu fără permisiune. Iar acum cred că mă urmăresc” – așa începe primul episod al serialului Mr. Robot – cu vocea lui Elliot, un hacker justițiar pe timp de noapte și inginer de securitate informatică la AllSafe în timpul zilei – nr. de angajat ER28-0652.

Până acum Hollywood-ul ne-a prezentat tot felul de povești plate și filme cel mult mediocre despre hackeri. Eu unul nu-mi amintesc să fi văzut vreun film decent cu hackeri până acum, deși subiectul e unul extrem de ofertant. Poate că din acest motiv am fost sceptic atunci când am auzit de Mr. Robot. Însă, după ce am dat play, mai exact după șase minute și treizeci de secunde, am realizat cu surprindere și entuziasm că în sfârșit s-a găsit cineva care să trateze cu talent cinematografic universul cibernetic.

Serialul ne prezintă povestea lui Elliot (Rami Malek) – un tip singuratic, fără prieteni, ce se confruntă cu o anxietate socială severă. Dacă în timpul zilei Elliot e un simplu tehnician la firma de securitate informatică AllSafe, în timpul liber Elliot se folosește de abilitățile sale cibernetice pentru a depista tot felul de ticăloși, pedofili sau criminali pe care mai apoi îi predă, sub protecția anonimatului, pe mâna poliției.

Elliot nu e nici pe aproape mulțumit de viața sa, e antisocial, are crize frecvente din cauza singurătății și din acest motiv își administrează 30 de mg de morfină pe zi și 8 mg de suboxene pentru a nu deveni dependent.

Mr. Robot nu e un serial doar despre hackeri, despre niște tipi care sparg niște parole, ci merge mult mai în profunzime; ne prezintă demonii lui Elliot, viziunea sa asupra lumii, asupra societății, fiind, din acest punct un intens thriller psihologic.

Elliot are o viziune sumbră asupra societății – își imaginează oamenii ca simpli pioni ce sunt folosiți, fără ca aceștia să realizeze, de către cei care dețin puterea – oamenii invizibili, elita de 1% a omenirii. Dese sunt intervențiile lui Elliot în care acesta își exprimă, sub forma unui monolog, percepțiile sale despre democrație, Facebook, social media, denaturarea relațiilor interumane, condiția omului simplu etc.

Uneori visez că salvez lumea, salvându-i pe toți din mâna invizibilă, cea care ne marchează cu o insignă de angajat, cea care ne forțează să lucrăm pentru ei, cea care ne controlează zilnic fără să știm. Dar nu pot s-o opresc, nu sunt atât de special, sunt doar un anonim, un sihastru.

Talentul lui Elliot nu trece însă neobservat și este abordat de către un tip misterios, îmbrăcat într-o uniformă soioasă de electrician pe buzunarul căreia se află inscripția Mr. Robot (Christian Slater), care îi propune să se alăture unei organizației de hackeri, fsociety. Mr. Robot îi prezintă lui Elliot planul său de a distruge societatea capitalistă prin atacuri informatice repetate, scopul final fiind acela de a produce cel mai mare accident de redistribuire a averii din istorie.

Până acum, după primele patru episoade, Mr. Robot mi-a plăcut așa cum nu credeam că o să-mi placă vreodată un film serial. Scenariul, coloana sonoră, replicile personajelor, acțiunea – sunt impecabil realizate și cred cu tărie că are șansa de a deveni unul dintre cele mai bune seriale din ultimii ani. Din păcate sunt sceptic în ceea ce privește numărul celor ce se vor uita cu plăcere la Mr. Robot fiindcă nu avem parte de criminali în serie, scene explicite de sex sau violență, ci doar o critică dură la adresa societății. Fuck society!

2 Comentarii la “Mr. Robot după primele patru episoade. Fuck society!”
  1. Cosmin says:
  2. Piratul Cinefil says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *