Matei Brunul – Lucian Dan Teodorovici. Din nou despre comuniști

Matei Brunul – Lucian Dan Teodorovici. Din nou despre comuniștiRomanul „Matei Brunul” al lui Lucian Dan Teodorovici a fost recompensat acum ceva ani cu „Premiul literar Augustin Frățilă”, fiind desemnat romanul anului 2011 în România. De obicei nu mă las influențat de nu știu ce premii sau clasamente, dar cum sunt complet pe lângă cu literatura contemporană din țărișoara noastră, mi-am propus să încep cu cele mai premiate cărți din ultimii ani.

Romanul lui Lucian Dan Teodorovici îl are în prim plan pe Bruno Matei – un marionetist puțin dereglat la prima vedere, ce se plimbă pe străzile din Iași cu Vasilache, marioneta sa, acțiunea desfășurându-se în timpul regimului comunist. Recunosc că primele 50-80 de pagini m-au băgat oarecum în ceață, până când am realizat prezentul alternează cu întâmplările din trecut. Aflăm astfel că tânărul Bruno Matei pleacă la sfârșitul anilor 30 împreună cu familia sa în Italia, pentru a locui la rudele din partea mamei. Bruno nu este foarte încântat de alegerea părinților săi și încearcă, fără succes, să se opună acestei mutări. După ce învață de la o familie de păpușari tainele acestei meserii, Bruno revine în România în anul 1945 și, profitând de faptul că tatăl său îl cunoștea pe Lucrețiu Pătrășcanu, este angajat la teatrul Țăndărică. Odată cu arestarea lui Pătrășcanu, Bruno este și el anchetat și apoi condamnat la zece ani de muncă silnică.

Neștiind din ce motiv a fost întemnițat, Bruno Matei nu le poate oferi informații satisfăcătoare anchetatorilor săi care-l bănuiau că ar fi complotat împreună cu Lucrețiu Pătrășcanu, iar drept consecință este umilit și rupt în bătaie.

În primul șir de nopți promise, bătaia la tălpi. Cu o rangă de fier, peste încălțăminte. Iar apoi, atunci când ranga nu i-a mai lovit călcâiele și degetele, atunci când și-a închipuit că totul s-a sfârșit și a reușit să-și oprească lacrimile, Bruno a fost ridicat și obligat să alerge prin încăpere, dinspre un perete spre celălalt. De douăzeci de ori, de treizeci de ori, de patruzeci de ori. Iar în timpul alergării tortura s-a dovedit și mai cumplită chiar decât loviturile de rangă. Și-apoi, întors în celulă, pus în pat, gerul a continuat treaba începută de anchetator, trimițând durerera dinspre picioare înspre gât, în tot corpul, o durere ca un șarpe ce se-ncolăcește de organe, mușcând din ele, sfâșiindu-le, lipindu-i ficatul de plămâni, plămânii de inimă, inima de splină, astfel încât Bruno a simțit cum toate organele i-au devenit unul singur, unul mare, unul care-i ardea pe interior trupul, sufocându-l.

În timpul petrecut în închisoare Bruno Matei are parte de un accident nefericit în urmă căruia își pierde toate amintirile ultimilor douăzeci de ani. Cazul său mai special atrage atenția autorităților iar Bruno este eliberat și plasat sub atenta supraveghere a securistului Dumitru Bojin. Acesta are ca misiune reeducarea lui Bruno în spiritul noii societăți comuniste. Iar pentru ca experimentul să dea rezultate maxime, în viața lui Bruno, care de acum înainte devine Brunul la inițiativa tovarășului Bojinov, se infiltrează și Eliza, marionetistul devenind astfel o marionetă.

În primă fază, îl bucurase cumva asta. Până la urmă, semăna pe undeva cu o invenție tehnică: iei un om puțin stricat pe alocuri, îl repari, dar nu-i bagi piesele inițiale, ci niște piese noi, mai bune, care-l fac mai funcțional în contextul actualei societăți, mai evoluate.

Dintre toate personajele, cel mai mult mi-a plăcut de tovarășul Bojinov. Atent conturat și cu reale mustrări de conștiință, Bojinov întruchipează imaginea activistului de partid incult dar deloc prost, ager la minte și extrem de șiret. În schimb m-a dezamăgit faptul că autorul a lăsat-o în umbră pe Eliza, acordându-i un rol minor.

După ce am terminat “Matei Brunul” am rămas oarecum dezorientat. Aș fi vrut să mai întorc câteva pagini, să mai citesc din frământările personajului principal pentru că finalul mi s-a părut prea abrupt, prea sec. Cred că dacă ar fi avut peste 500 de pagini, cartea aceasta ar fi fost o capodoperă, așa e doar un alt roman bun.

Cartea poate fi cumpărată online de pe elefant.ro sau libris.ro.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *