Maestrul din Petersburg – J.M. Coetzee. Dostoievski în postura de personaj

Maestrul din Petersburg – J.M. Coetzee. Dostoievski în postura de personajMă întâlnesc des cu Dostoievski, suntem prieteni buni, zilele trecute am fost chiar și la o bere, doar că lucrurile au luat-o aproape razna atunci când ne-am întâlnit și cu alți prieteni atemporali. Totuși, trebuie să recunosc, nu mă așteptam să mă întâlnesc cu Dosto în romanul unui sud-african.

J.M. Coetzee, un scriitor sud-african despre care am auzit verzi și uscate, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, și-a permis să-l retrogradeze pe Dostoievski în postura de personaj. Și bine a făcut!

Maestrul din Petersburg nu ne prezintă un Dostoievski vedetă, ci mai degrabă un personaj pur dostoievskian, aflat în mizerie, măcinat de proprii demoni, slab și neputincios, plin de regrete și sfâșiat de patimi.

Dostoievski, personaj principal în romanul unui sud-african

Moartea fiului adoptiv, Pavel Aleksandrovici, îl determină pe Dostoievski să călătoarească de la Dresda la St. Petersburg, fiind nevoit să își ia un nume fals pentru a scăpa de creditorii care voiau să își recupereze datoriile.  Doar că masca sub care încearcă să se ascundă scriitorul rus nu este suficient de mare pentru a-i acoperi uriașa față.

Tatăl tău iubitor, Fiodor Mihailovici Dostoievski, șoptește magistratul și își ridică privirile. Haideți să lămurim lucrurile: dumneavoastră nu sunteți Isaev, sunteți Dostoievski.

Încercând să reconstituie viața fiului său, și, mai ales, să înțeleagă modul cum a murit, Dostoievski se cazează la Anna Sergheievna, fosta proprietăreasă a lui Pavel, interacționând cu aceasta poate mai mult decât era cazul. Recunosc, scenele în care marele Dostoievski râvnea la fusta proprietaresei m-au amuzat teribil.

De unde izvora dorința? Era ascuțită, sălbatică: ar vrea s-o prindă de femeie de braț, s-o târască în spatele gheretei paznicului, să-i tragă rochia în sus și să se împerecheze cu ea.

Convins fiind că fiul său a fost ucis, Dostoievski investighează atent moartea fiului său, mai ales că acesta avea legături cu o grupare anarhistă. Și astfel de la Raskolnikov alunecăm spre Stavroghin, nelipsind reflecțiile privitoare la politică, problemele sociale ale societății rusești, destinul poporului rus etc.

Chiar dacă este scris de un sud-african, romanul Maestrul din Petersburg abundă în teme dostoievskiene și aduce aminte de unele secvențe din „Crimă și pedeapsă”, “Demonii”, “Umiliți și obidiți” sau “Frații Karamazov”.

Cred că cea mai mare realizare a lui Coetzee este că a creat un Dostoievski extrem de uman. A creat un Dostoievski dostoievskian, dacă îmi este permisă alăturarea acestor cuvinte, un Dostoievski construit pe scheletul personajelor sale .

Scriitorii au regulile lor. Nu pot lucra cu oameni care se uită peste umăr.

Maestrul din Petersburg a fost prima carte de Coetzee pe care am citit-o, între timp am parcurs și Dezonoare, care mi-a plăcut mai mult, deși nu poate fi comparată cu cea în care l-am întâlnit pe Dostoievski în postura de personaj.

Cartea Maestrul din Petersburg poate fi cumpărată online de pe elefant.ro sau libris.ro.

*foto

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *