Lucruri transparente – Vladimir Nabokov

Lucruri transparente – Vladimir NabokovÎn ultimii doi ani am ajuns să fiu aproape obsedat de Nabokov. Nu am citit multe cărți d’ale sale (“Lucruri transparente” a fost a cincea) pentru că nu vreau să-l devorez ca un flămând, prefer mai degrabă să am parte de scriitura lui incredibilă ca și cum aș degusta îndelung un vin premiat.

Totuși, chiar dacă scriitura lui Nabokov are farmecul de a mă îmbăta cu fiecare propoziție, am constatat totuși că ultimele romane citite – „Glorie”, „Invitație la eșafod” și „Lucruri transparente”  nu mi-au transmis aceleași sentimente pline de extaz pe care le-am simțit când am citit „Lolita” sau „Adevărata viață a lui Sebastian Knight”, semn că ar trebui să fiu ceva mai atent atunci când îmi aleg lecturile. Nu că voi regreta vreodată măcar un singur rând citit, dar frazele întortocheate îți zgâlțâie creierii, la propriu, și la sfârșitul unei astfel de lecturi intense nici nu mai știi pe ce planetă ești.

Hugh Person, (person – adică o persoană oarecare), personajul principal al acestui microroman, se află la a patra sa vizită în Elveția și o întâlnește într-un tren pe Armande, o tipă de 23 de ani de care se îndrăgostește.

Henry Emery Person, tatăl lui Hugh, a decedat în timp ce se afla într-o călătorie de refacere și relaxare, deprimat de moartea soției sale, iar Hugh găsește în portofelul jerpelit al acestuia suma de 3.000 de dolari. Bucurându-se ca un copil de banii găsiți, Hugh se mută imediat într-o locuință mai bună, comandă „homrad a la americaine” la cină și merge la curve.

Până să o întâlnească pe Armande, Hugh Person a fost un neica nimeni, un frecător profesionist de mentă ce până la 29 de ani a fost secretarul unui șarlatan celebru, a lucrat în domeniul papetăriei și a făcut reclamă unui pix. La 29 de ani s-a angajat la o mare editură, dar cam atât, fără alte mari rezultate notabile.

Ajuns la vârsta de douăzeci și nouă de ani și fiind cam morocănos, s-a angajat la o mare editură, unde a îndeplinit tot felul de funcții: asistent de cercetare, căutător de talente, redactor, corector, măgulitor de autori. Cum era un sclav ursuz, a fost pus la dispoziția doamnei Flankard, o doamnă exuberantă și afectată, cu o față rozalie și ochi de caracatiță, al cărei interminabil roman siropos, Cerbul, fusese acceptat spre publicare cu condiția să fie drastic revizuit, scurtat fără milă și parțial rescris.

Și acest Hugh Person, un tip lipsit de orice calități speciale reușește să se se însoare cu Armande, o tânără fermecătoare curtată cu insistență de mulți tineri sclipitori. Sfidând orice logică și orice raționament (deh, tipic feminin!) Armande, cea care putea avea la degetul mic orice bărbat, îl alege pe cel mai neînsemnat dintre ei.

Față de celelalte romane de Nabokov pe care le-am citit, „Lucruri transparente” mi-a dat cel mai mult de furcă. Deși nu are nici două sute de pagini, am reușit să dau gata această cărțulie abia după două săptămâni, și asta pentru că după 20-30 de pagini eram mai beat decât dacă aș fi băut două sticle de vin.

Lui Nabokov îi place la nebunie să se joace cu cititorii săi, să-i facă să creadă că au găsit sensul prozei sale după care, din două fraze, bang, să le dea șah mat!

Alt lucru pe care n-ar trebui să-l facem este să explicăm inexplicabilul. Oamenii au învățat să trăiască purtând o povară sumbră, o uriașă cocoașă dureroasă: presupunerea că realitatea s-ar putea să nu fie decât un vis. Dar n-ar fi oare și mai îngrozitor dacă însăși conștiința faptului că suntem conștienți de natura onirică a realității ar fi și ea un vis, o halucinație sădită în noi? N-ar trebui să uităm totuși că nu există miraj care să nu aibă un punct în care dispare, după cum nu există lac în jurul căruia să nu existe un cerc de pământ solid.

„Lucruri Transparente” e una dintre cărțile pe care va trebui să le recitesc peste 10 ani. Trebuie să recunosc, rușinat, că la cei 26 de ani ai mei nu am înțeles mare lucru din acest roman al maestrului. Da, m-a extaziat modul în care Nabokov și-a găsit cuvintele, dar nu am simțit deloc că am pătruns în profunzimea mesajului.

Cartea „Lucruri Transparente” poate fi comandată online de pe elefant.ro.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *