Fury – un film de război cu mult peste medie

Fury – un film de război cu mult peste medieInițial am vrut să ignor acest film când am văzut că Shia LaBeouf și Jon Bernthal fac parte din distribuție. Dar când e vorba despre un film de război cu nota 8 pe imdb pot să fac și compromisuri.

Fury, lansat la sfârșitul lui octombrie 2014, a fost regizat de către David Ayer – un nume care nu spune nimic dar care de acum încolo promite multe. Asta în cazul în care nu se întoarce la filme de duzină precum Street Kings. Revenind la Fury, trebuie să precizez că pe lângă cei doi actori enunțați la începutul articolului ne întâlnim cu Brad Pitt, Logan Lerman și Michael Pena – aceștia alcătuind echipajul tancului după al cărui nume a fost botezat și filmul.

Fury nu e chiar un film clasic de război. E unul atipic chiar, aș putea spune, cea mai mare parte a acțiunii desfășurându-se într-un tanc. Personajele sunt puține, accentul fiind pus pe membrii echipajului condus de Don Collier (Brad Pitt). Chiar și așa personajele mi s-au părut destul de fade și reci. Nimeni nu vorbește despre visuri sau planuri pentru viața de după război. Iar acest lucru mi-a placut. Cumva filmul reușește să îți inhibe o senzație de buimăceală, austeritatea cu care sunt creionate personajele rezonând de minune cu viața incertă din interiorul tancului Sherman.

Soldații americani nu sunt salvatorii lumii. Vor doar să omoare cât mai mulți naziști și să pună capăt războiului. Iar regizorul a înțeles foarte bine acest lucru, ilustrând abuzuri și orori din ambele tabere. Filmul este violent și explicit, nu face rabat din a arăta adevărata față a războului, un război care are un singur învins – umanitatea. Iar toate acestea secvențe cum ar fi putea surprinse mai bine decât din perspectiva unui proaspăt recrut ce până atunci nu a mai ținut arma în mână? Acesta este de fapt și personajul cheie al filmului –personaj fără de care Fury probabil că n-ar mai fi avut același farmec, iar aici trebuie să-i acordăm zeci de bile albe lui Logan Lerman. Multe ovații merită și Jon Bernthal, un actor care mie personal nu-mi place dar care a jucat fantastic în acest film.

Aldo Raine sau Don?

În contrast cu ororile războiului, Fury reușește să surprindă și fărâma de umanitate ce a mai rămas din oameni. Iar secvența în care joacă și românca Anamaria Marinică a fost incredibil de bine gândită și regizată. Aproape că mi-a adus aminte de filmele lui Tarantino (deși acolo avem de-a face cu alte tipare).

Despre prestația lui Brad Pitt nu vreau să spun prea multe. L-am văzut în Inglorious Basterds cum linșa naziști iar în prima secvență din Fury chiar am crezut pentru câteva clipe că-l voi revedea pe Aldo Raine. Don Collier nu e însă Aldo Raine iar Fury nu e Inglorious Basterds. E un film serios, sobru, rece după care trebuie să-ți acorzi cel puțin cinci minute de răgaz pentru a încerca să te aduni.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *