Frumoasele adormite – Yasunari Kawabata. Cu moși neputincioși și fecioare drogate

yasunari kawabata - frumoasele adormitePână de curând n-am citit nimic din literatura japoneză. Absolut nimic. În ultimul an l-am descoperit pe Haruki Murakami, am făcut cunoștință cu el în „Pădurea Norvegiană”, l-am reîntâlnit „La sud de graniță, la vest de soare” și apoi, de curând, am plecat „În căutarea oii fantastice”. Iar de Kenzaburo Oe am citit “O experiență personală” și “O viață liniștită”. Și pentru că mi-a plăcut mult stilul acestor doi scriitori am pornit în explorarea și altor autori niponi. Astfel am dat peste “Frumoasele adormite” de Yasunari Kawabata.

Libris.ro

Yasunari Kawabata a fost primul scriitor japonez laureat al Premiului Nobel Pentru Literatură. L-a primit în 1968. După experiențele mele cu Murakami și mai ales Kenzaburo Oe, eram foarte curios de Kawabata. Și am ales “Frumoasele adormite” pentru o primă întâlnire.

„Frumoasele adormite” e o fițuică ce poate fi citită lejer în trei ore. Totuși, nu mi s-a părut deloc a fi o lectură ușoară. Iar cele câteva ore de lectură îți vor oferi cu siguranță mai multe ore de meditare.

Personajul principal al operei, Eguchi, un bătrân de șaizeci și șapte de ani, află de o casă mai neobișnuită frecventată de bărbații în vârstă. Această casă joacă rolul unui fel de bordel însă denumirea de bordel este improprie fiindcă nimeni nu întreține raporturi sexuale. Ei bine, dar ce se întâmplă? Moșnegii atinși de disfuncții erectile plătesc bani grei pentru a-și petrece noaptea în compania unor fete virgine ce zac într-un somn ce nu poate fi tulburat. Nu au voie iar fetele oricum sunt drogate.

Decrepitudinea urâtă a bătrânilor nenorociți care aveau nevoie de această casă avea să-l ajungă și pe el în anii care urmau. Oare în trecutul său de șaizeci și șapte de ani cât de mult cunoscuse profunzimea de nemăsurat a sexului? În jurul bătrânilor se nasc la infinit fete tinere și frumoase, trupuri tinere, trupuri noi de femeie.

În compania unei astfel de femei Eguchi începe să-și pună tot felul de întrebări. Și bineînțeles că Eguchi este cuprins și de tot felul de tentații. Inițial se gândește să-și bată joc de biată fată aflată într-un somn neîntrerupt, după care se gândește chiar să o ucidă. Acestea sunt însă doar niște trucuri d-ale lui Kawabata de a ne ține puțin cu sufletul la gură fiindcă scrierea se învârte în jurul contemplării asupra erotismului și a morții inevitabile.

Fiind pentru a treia oară în această casă, Eguchi înțelesese că pentru bătrânii care veneau aici, deși nu mai puteau avea o femeie, a dormi în liniște lângă o astfel de fată tânără constituia un mod de a merge pe urma bucuriilor vieții trecute, ceea ce era o dulce consolare. Or fi fost și bătrâni care s-au rugat în taină să adoarmă pentru veșnicie lângă fata adormită?

De ce fata trebuie să fie adormită? Aceasta e întrebarea pe care mi-am pus-o inițial. Și m-am dumirit ulterior. Probabil că moșnegii ar fi fost rușinați de propria lor neputință în cazul unui contact cu o femeie adevărată. Iar perspectiva contemplării trupului adormit al unei fecioare le-ar trezi tot felul de amintiri și nostalgii în compania cărora și-ar putea petrece timpul în voie, fără glumițe sau remarci răutacioase.

Ceea ce o deosebea de un cadavru viu era faptul că prin ea curgea sânge și respira. Sau diferența era că mâine se va trezi? Dar fata nu simțea nici iubire, nici rușine, nici fiori. După ce se trezea rămânea numai cu ură și regret. Nu știa ce bărbat i-a întinat puritatea. Nu știa decât că era un bătrân.

Citind “Frumoasele adormite” am realizat că în ultimul timp am parcurs mai multe romane cu tematică asemănătoare. “Animal pe moarte” și “Povestea târfelor mele triste”. Totuși, cartea scriitorului japonez cred că mi-a plăcut cel mai mult.

Cartea poate fi comandată online de pe elefant.ro sau libris.ro.

6 Comentarii la “Frumoasele adormite – Yasunari Kawabata. Cu moși neputincioși și fecioare drogate”
  1. Roxana says:
    • Paul Catalin says:
  2. simona says:
    • Paul Catalin says:
      • Coffee says:
  3. piratulcinefil says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *