Eugenie Grandet, singurul roman de Balzac care mi-a plăcut

honore de balzac eugenie grandetNu mă dau deloc în vânt după Honore de Balzac. Așa după cum nu m-au impresionat nici Proust, Hugo sau Flaubert. Prima carte de Balzac pe care am citit-o a fost “Femeia la 30 de ani”. Mi-a „plăcut” atât de mult stilul scriitorului francez încât mi-am făcut curaj abia după mai bine de un an de zile să mai bag pe țeavă un nou roman de-al său. Dar pentru că atunci când vine vorba de clasici sunt destul de insistent, m-am hotărât că-i mai dau o sansă lui Balzac cu „Eugenie Grandet”.

La fel ca și-n „Femeia la 30 de ani”, romanul are un iz de telenovelă – iubiri neîmplinite, fetișcane care suferă din dragoste etc. Totuși, față de scrierea enunțată anterior, „Eugenie Grandet” mi s-a părut mai ușor de parcurs. Deși descrierile interminabile despre cât de frumoase sunt dealurile și râurile din Franța nu au lipsit, mi s-a părut că Balzac a pus totuși un accent mai mare pe trăirile personajelor. Și ca să nu o mai lungesc mult, o sa încerc să schițez în câteva rânduri acțiunea romanului.

Câteva cuvinte despre acțiunea din “Eugenie Grandet”

Personajul principal al romanului este, așa după cum ne spune și titlul, Eugenie Grandet – fata lui Felix Grandet, un dogar din Samur putred de bogat și extrem de zgârcit în același timp. Cei din familia Grandet – Felix, Eugenie, slujnica Nanon, și doamna Grandet – au parte de o viață liniștită, ba chiar monotonă, aș putea zicea. Felix Grandet, în ciuda bogățiilor adunate de-a lungul timpului, a impus familiei un regim auster, preocupările sale fiind următoarele: să facă bani și din piatră seacă, să se plângă toată ziua cât e de sărac și să caute un mire potrivit (adică cu mulți bani) pentru fiica sa. Acțiunea romanului se dinamitează însă atunci când în scenă apare Charles, fiul lui Guilllaume Grandet. De menționat că acest Guillaume Grandet, frate cu Felix Grandet, s-a sinucis după ce a dat faliment. De aici încolo începe telenovela. Eugenie se îndrăgostește de Charles, Felix Grandet se împotrivește cu înverșunare relației și astfel avem parte de o grămadă de nebunii.

Felix Grandet – un personaj incredibil de bine scris

Dacă Eugenie a fost schițată de Balzac în linii simple și generale, nu același lucru îl putem afirma și despre moș Felix (fără aluzii politice, vă rog, aici e un blog de literatură, oarecum!) – personaj incredibil de bine creionat. Mi s-a părut chiar că Balzac a dat-o puțin în gard cu elogiile necontenite aduse sărmanei Eugenie, dar, fie, pot să-i iert domnului Honore acest păcat. Iar motivul pentru care îi iert păcatul lui Balzac e modul în care a reușit să desconspire prin intermediul lu’ moș Felix imaginea omului avar și dornic de îmbogățire.

Lipsa de libertate și faptul că tatăl ei o surghiunea nu însemnau pentru ea nimic, căci privea mereu harta, banca, grădina, bucata de zid și simțea pe buze mierea pe care i-o lăsaseră sărutările lui pline de dragoste. Un timp Eugenie, nu dădu atenție vorbelor ce se spuneau în oraș pe socoteala ei, așa cum făcea și tatăl ei. Credincioasă fiind și nevinovată în fața lui Dumnezeu, conștiința și iubirea ei o ajutau să îndure cu răbdare mânia și răzbunarea tatălui.

Sincer să fiu nu mă așteptam să îmi placă „Eugenie Grandet”. Mai ales după experiența mea mai puțin fericită cu „Femeia la 30 de ani”. Așa că la scurt timp am citit și „Istoria măririi și decăderii lui Cezar Birotteau” – scriere pe care cu greu am reușit să o termin. Totuși nu am capitulat și sunt hotărât să mai descopăr câte ceva din universul balzacian. Așa că pe lista “Cărți de citit în viitorul apropiat” am trecut și „Moș Goriot”.

Cartea poate fi cumpărată online de pe elefant.ro sau libris.ro

4 Comentarii la “Eugenie Grandet, singurul roman de Balzac care mi-a plăcut”
  1. dragos c says:
    • Paul Catalin says:
  2. Adriana Herta says:
    • Paul Catalin says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *