De ce cărțile sunt superioare filmelor

De ce cărțile sunt superioare filmelorNu e chiar așa greu de explicat, deși intuiesc că o să am mulți combatanți care vor susține contrariul. Premisa de la care pornesc este că mesajul pe care îl transmite o producție cinematografică e perceput de două simțuri mari și late – vizual și auditiv. Iar mesajul brut ce stă la baza unui film se bazează în primul rând pe un scenariu – adică cuvinte scrise pe niște foi. Consider că acest mesaj brut este mult mai puternic decât forma finală a filmului.

Să analizăm puțin și în acest sens să luăm un mic exemplu. Cum poate fi transpusă o scenă în care un tip încaseză un pumn în stomac? Din perspectiva audio-vizuală percepem un cumul de imagini și sunete ce ne sunt impuse de regizorul scenei. Nu ne putem imagina scena în sine fiindcă o percepem deja din punct de vedere vizual și auditiv; putem în schimb doar să ne gândim la durerea personajului. În schimb, mesajul transmis cu ajutorul cuvintelor este net superior fiindcă autorul nu doar că ne poate povesti exact durerea și trăirile personajului (ex: X-ulescu m-a măsurat cu privirea de sus până jos, a început să-și macine dinții nervos iar apoi mi-a fulgerat o scurtă în stomac. Lovitura m-a îndoit; timp de trei secunde mi s-a oprit respirația, după care am început să inhalez aerul în reprize spasmodice; am simțit cum friptura în sânge servită la prânz se grăbește să-mi părăsească corpul iar apoi, după ce mi-am eliberat mațele de povara materială, am fost în stare să privesc atent silueta celui care mă pocnise), ci ne lasă să ne imaginăm întreagă scena după propriile noastre posibilități.

Iar în format video aceeași scenă ar arăta ceva în genul:

Cred că prin intermediul actoriei mesajul ne este livrat într-o formă diluată. Îl percepem mai ușor, bineînețeles, dar creierul are mai puține de procesat și de aici cred că se trage și lipsa de substanță a filmelor. E mult mai comod să vezi un film tocmai din acest motiv, pentru că domnul Creier funcționează la ralanti. Dar există și un revers al medaliei. Revers care pune ideea de lectură într-un avantaj clar. Având mai puține de procesat, creierul devine mai leneș și astfel își pierde, treptat, din abilități.

Concluzia e simplă și oarecum paradoxală. Deși atunci când citim o carte percepția este exclusiv vizuală, mesajul are un impact emoțional mai mare asupra noastră decât atunci când în procesul de percepere intervin și alte simțuri ajutătoare.

Nu sunt deținătorul adevărului absolut, așa că nu vă sfiiți să veniți cu argumente pro sau contra.

5 Comentarii la “De ce cărțile sunt superioare filmelor”
  1. simona says:
    • Paul Catalin says:
  2. simona says:
  3. Bookish Style says:
    • Paul Catalin says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *