Cum își dau scriitorii la gioale: întâlnirea dintre James Joyce și Marcel Proust

marcel proust intalnire james joyceMereu mi-au plăcut întâlnirile dintre scriitori, mai ales dintre marii scriitori ce au reușit să își pună vizibil amprenta asupra evoluției literaturii. Și nu mă refer aici la întâlnirile oficiale de pe la nu știu ce premii, ci la acele rendez-vous-uri în care domnii scriitori se întâlnesc pentru a-și da la gioale. Pentru că scriitorii sunt, în general, niște ființe imposibile și antisociale. Și cu cât cărțile lor din librării sunt mai groase, cu atât își țin pumnii mai încleștați atunci când se întâlnesc cu vreun “coleg” de breaslă. O asemenea întâlnire se pare că a fost și cea dintre James Joyce și Marcel Proust. Din păcate nu se știe exact cum au stat în realitate lucrurile între cei doi – există multe povești și versiuni în acest sens. Ne vom apleca însă, în cele ce urmează, asupra celor mai vehiculate istorisiri – nu bag mâna în foc că sunt și plauzibile.

Diverse variante despre întâlnirea dintre Joyce și Proust

Întâlnirea dintre cei doi s-ar fi produs în anul 1922, la Paris, în casa scriitorului Sydney Schiff, cu șase luni înainte de moartea lui nea Marcel și la scurt timp după apariția romanului “Ulise”. Gurile rele spun că Joyce ar fi fost cică bine afumat și îmbrăcat sărăcăcios, în vreme ce domnul Proust nu se putea prezenta la o întâlnire decât înfofolit în blănuri.

Potrivit lui William Carlos Williams, Joyce și Proust s-au așezat față în față, pe două scaune, iar în jurul lor nelipsiții gură-cască. Iar mai departe cei doi ar fi început să se vaite și să-și plângă de milă – Joyce că-l doare capul și are probleme cu vederea, iar Proust că suferă de o durere de stomac.

Un alt scriitor contemporan cu cei doi, Ford Madox Ford, susține că Proust, politicos, ar fi încercat să lege o conversație dar irlandezul i-o tăia ascuțit de fiecare dată. Întrebat dacă a citit “Swann”, Joyce a răspuns fără echivoc că nu, iar francezul a răspuns cu aceeași monedă atunci când discuția a avansat spre “Ulise”.

Vladimir Nabokov susține că cei doi ar fi împărțit un taxi și s-ar fi luat la harță pentru că Joyce ar fi vrut să deschidă geamul, pe când Proust prefera o călătorie cu geamurile închise.

Indiferent dacă întâlnirile dintre cei doi au avut loc sau nu, știm că siguranță că Joyce și Proust nu s-au avut deloc la inimă unul pe celălalt și nici nu au depus eforturi pentru a stabili o relație de prietenie.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *