Cum își organizau timpul marii scriitori

Zilele trecute am dat peste un grafic interesant ce prezintă într-un mod interactiv rutina unor mari scriitori precum precum Honore de Balzac, Haruki Murakami, Voltaire, Victor Hugo, Kafka, Vladimir Nabokov, Thoms Mann, Flaubert și alții. Eu am avut mai tot timpul probleme legate de organizarea timpului și de aceea graficul respectiv m-a făcut foarte curios.

Aveam impresia până de curând că marii scriitori și-au conceput operele în urma cărora au devenit celebri scriind la ore târzii, în ceas de noapte. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că mulți scriitori aveau obiceiul să se treazească foarte de dimineață și să pună imediat mâna pe instrumentul de scris. Voltaire se trezea la 04.00 și scria până în jurul prânzului. Și, cu scurte pauze, timp în care mânca, scria cam până pe la 24.00. Sincer să fiu nu prea am înțeles cum reușea să doarmă doar patru ore pe noapte.

Haruki Murakami are obiceiuri asemănătoare, în sensul că se trezește la aceeași oră, însă scriitorului japonez îi ajung opt ore de scris pe zi, în restul timpului desfășurând alte activități.

Honore de Balzac avea în schimb un orar care mi s-a părut destul de ciudat. Se culca odată cu găinile, adică pe la ora 18.00 și se trezea la 01.00. Scria până pe la 08.00, moțăia două ore până la 10.00 iar apoi scria din nou până la 15.00 – 16.00. Nu cred că are rost să mă lungesc prea mult, așa că vă las pe voi să descoperiți singuri modul în care marii scriitori își organizau timpul.

Melomanii vor găsi în graficul de mai jos, pe lângă scriitori, și câțiva compozitori celebri precum Beethoven, Mozart sau Strauss.Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *