Confesiunile unei măști – Yukio Mishima

Confesiunile unei măști – Yukio MishimaNu mai încape nicio îndoială că Yukio Mishima este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori japonezi ai secolului al XX-lea. Deși a trăit doar până la 45 de ani, atunci când și-a făcut seppuku, Mishima a scris nu mai puțin de 40 de romane plus încă câteva zeci de piese de teatru, eseuri si povestiri.

Confesiunile unei măști este primul roman al lui Mishima, publicat la doar 24 de ani, un roman de care eram foarte curios pentru că citisem cu ceva timp în urmă Templul de aur și Tumultul valurilor – două cărți care m-au încântat pagină cu pagină.

În Confesiunile unei măști, naratorul, un tânăr japonez ce nu își dezvăluie numele, preferând să se ascundă în spatele unei măști, relateaza diverse întâmplări din copilărie și adolescență, gravitând în jurul confuziei asupra orientării sale sexuale.

În timpul școlii, masca noastră descoperă că a dezvoltat o atracție inexplicabilă față de Omi, un elev mai mare, mediocru la toate materiile, dar care avea un corp armonios, frumos dezvoltat. Deși nu este atras sub nicio formă de femei, naratorul încearcă să se îndrăgostească de sora unui coleg de clasă, Sonoko, dar toate tentativele sale stângace de a iubi forțat eșuează.

Ar fi timpul să reflectez. La cincisprezece ani duceam o viață potrivită vârstei. La șaptesprezece, puteam merge umăr la umăr cu ceilalți. Dar acum, la douăzeci și unu? Vorba acelui prieten care mi-a prezis c-o să mor la douăzeci de ani nu s-a împlinit, iar speranța de a pieri în război îmi era și ea deocamdată zădărnicită. Și iată-mă acum în beznă, fără să știu ce să fac cu prima iubire a unei fete de nouăsprezece ani. Doamne, ce evoluție minunată! Dacă am ajuns ca la aceasta vârstă să-mi bat capul cu bilețele de amor, pesemne că am greșit socoteala anilor. Unde mai pui că nici nu știam ce-i acela un sărut. Doamne, ce repetent eram!

OKIAN.ro

Având puternice accente biografice, Confesiunile unei măști nu este deloc o lectură facilă sau comodă. Probabil a stârnit multe controverse în 1949, atunci când a fost publicat, subiectul romanului fiind greu de digerat chiar și pentru un cititor din vremurile noastre.

Sincer să fiu, mă așteptam la cu totul altceva de la scriitorul nipon, narațiunea acestui prim roman al său m-a bulversat total, și dacă nu ar fi fost vorba de Mishima, probabil că aș fi abandonat cartea după primele o sută de pagini. Iar acum observ cu suprindere că mă aflu din nou într-un impas de cititor în ceea ce-l privește pe domnul Mishima; din cele trei cărți citite una mi-a plăcut în mod deosebit (Templul de aur), una nu a fost nici prea-prea, nici foarte-foarte (Tumultul Valurilor) în vreme ce Confesiunile unei măști mi s-a părut groaznic de plictitisoare. Așa că habar nu am dacă să mă opresc aici din explorarea celui despre care Kawabata a afirmat că este mult mai talentat decât el, sau să mai trag o carte.

Cartea Confesiunile unei măști poate fi comandată online de pe elefant.ro sau libris.ro.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *