Ce se mai citește prin metrou/autobuz

Ce se mai citește prin metrou/autobuzÎntotdeauna am preferat trenul în detrimentul autobuzelor pentru simplul fapt că în tren poți citit linștit, pe când, dacă alegi o călătorie cu autobuzul, de multe ori vei fi tentat să caști ochii pe geam sau să înjuri șoferul atunci când o curbă luată cu viteză mare ți-a întors stomacul pe dos.

Libris.ro

De când m-am mutat în București am ajuns la concluzia că metroul e cea mai tare invenție din ultima sută de ani. De obicei e liniște, lumină pentru citit destulă, indiferent de cât de mare ar fi aglomerația, plus că poți citit liniștit chiar și din picioare, riscul unei frâne bruște fiind inexistent. Pentru o bună perioadă de timp obișnuiam să citesc în metrou de fiecare dată când mă duceam sau veneam de la serviciu. De ceva timp însă călătoria mea cu metroul până la locul de muncă durează maxim trei minute, pe ruta mea circulă trenuri de pe două magistrale, și din aceste motive mi se pare inutil să-mi mai complic existența cu scosul și vârâtul cărții în geantă. De aceea, în lipsa altor ocupații (urăsc să mă joc pe telefon), am început să mă holbez la oamenii din jurul meu. Mai ales la cei care citesc în metrou. Și am surprins câteva chestii interesante.

Dimineața se citește la greu. Seara spre deloc

Am observat că dimineața se citește cel mai mult. La ora la care îmi târăsc ciolanele spre locul de muncă metroul e destul de lejer și poate că de aceea multe persoane aleg lectura. Plus că dimineața capul e limpede, sau cel puțin nu a apucat nimeni încă să îți strice ziua, așa că e foarte sănătos să-ți începi ziua cu câteva pagini. Seara, în schimb, mai toată lumea se joacă pe telefon. Rar mai citește cineva atunci când se întoarce de la serviciu. Și e de înțeles. După ce șeful nenorocit ți-a zdrobit creierii în ultimul hal, e mult mai comod să te aduni în jurul unui joculeț stupid pe telefon.

Femeile sunt moarte după Murakami

Gingașele făpturi denumite femei sunt moarte după Haruki Murakami. O dată la câteva zile vedeam câte vreo una cu una din cărțile scriitorului japonez în mâini, fie că era vorba de „Bărbați fără femei”, „Pădurea Norvegiană” sau „1Q84”. Un alt titlu popular în rândul acestor ființe ce călătoresc cu metroul este „Mândrie și Prejudecată”. Ce poate fi mai frumos decât să-ți imaginezi că după ce cobori din metrou o să te împiedici de domnul Darcy iar acesta o să te ia ușor de mânuță, o să-ți mângâie părul, recitându-ți poezii dulci la ureche, veți locui până la adânci bătrâneți în vila impunătoare din Anglia, cu servitori și serate, cu invitați din lumea bună, cu rochii superbe și cu… da, ai întârziat din nou la serviciu!!!

Într-o zi de luni eram extrem de abătut. Ușa metroului îmi sprijinea trupul inert atunci când am tras cu ochiul la cartea tipei de lângă mine. Citea “Viața începe vineri” de Ioana Pârvulescu. Nici nu vreți să știți cât m-am bucurat că mi-a adus din nou aminte că e abia luni dimineață.

Destul de populară este și “Madame Bovary” a lui Flaubert, deși mai e cale lungă până să-l ajungă din urmă pe Murakami. Totuși e de apreciat faptul că literatura clasică nu a fost încă aruncată la gunoi.

Și bărbații citesc… broșuri, pliante

Bărbații sunt imaturi și insensibili, ar spune femeile. Ei se apără însă argumentând că preferă chestiile practice. Da, trebuie să recunosc, bărbații citesc mai puțin ca femeile. Mult mai puțin. Iar cei care citesc preferă cărțile tehnice, cele de filosofie sau distopiile. În afară de un hipster ce avea “Idiotul” în mâini și un fost rocker ce își umplea timpul lecturând ceva de Ray Bradbury, restul citeau chestii de genul “Sisteme de propulsie cu combustibili lichizi pentru vehiculele aerospațiale” sau „Secretul libertății. Diavolul păcălit”.

Într-o dimineață un tip citea „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley. Am apreciat că era undeva până în primele 50 de pagini. Întâmplător, prin aceea perioadă și eu citeam aceeași carte. Doar că eu eram cu vreo 30-40 de pagini înainte. M-am simțit extrem de mândru. Îl făcusem.

Voi obișnuiți să citiți în timpul călătoriilor cu metroul, autobuzul, tramvaiul etc?

OKIAN.ro

27 Comentarii la “Ce se mai citește prin metrou/autobuz”
 1. Filip says:
  • Paul Catalin says:
 2. Bookish Style says:
  • Paul Catalin says:
 3. simona says:
 4. Maria says:
  • Paul Catalin says:
 5. Silvia says:
  • Paul Catalin says:
 6. roșu vertical says:
  • Dorina Dănilăd says:
   • Paul Catalin says:
 7. Crisego says:
  • Paul Catalin says:
 8. Andreea Iulia Toma says:
 9. Crisa says:
  • Paul Catalin says:
   • Crisa says:
    • Paul Catalin says:
     • Crisa says:
     • Paul Catalin says:
 10. Mili says:
 11. didi says:
  • Paul Catalin says:
 12. Tufeanu Mihaela Madalina says:
 13. Sorin Botez says:
 14. Sorin Botez says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *