Ce se întâmplă prin București de Ziua Limbii Române

ziua limbii romane 2014Pe data de 31 august se va sărbători Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, în intervalul 29 – 31 august, în București vor avea loc mai multe manifestări, cică cultural – artistice și nu numai.

Sărbătoarea Limbii Române va începe vineri, 29 august, atunci când va avea loc Târgul de carte românească. Din păcate, pentru cei interesați, nu am reușit să aflu unde anume va avea loc acest târg de carte fiindcă toate articolele de pe net erau scrise ambiguu, dar poate veți reuși voi să elucidați misterul. Știu măcar că Târgul de carte românească se va ține în intervalul orar 11.00 – 20.00.

Manifestările de pe 30 august

Pe 30 august, potrivit Mediafax, vor avea loc mai multe programe artistice și recitaluri de poezie în centrele Primăriei Sectorului 2.

Tot în aceeași zi, începând cu ora 18.00 va avea loc, în parcul Plumbuița, un spectacol de muzică și lumini intitulat foarte sugestiv “Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim”.

Manifestările de pe 31 august

Cele mai multe evenimente vor avea pe data de 31 august, atunci când este sărbătorită oficial Ziua Limbii Române. Astfel duminică dimineață de la ora 9.30 diverse nulități politice se vor trage în poză pe lângă mormintele scriitorilor români din Cimitirul Bellu.

În Parcul Lunca Florilor și Parcul Florilor vor avea loc, în intervalul orar 11.00 – 20.00, spectacole de poezie, muzică și dansuri românești, toate acestea urmând a fi interpretate de copii.

La Primăria Sectorului 2, între 11.00 și 13.00 va avea loc dezbaterea “Limba română, element esențial al identității naționale”.

Concerte de Ziua Limbii Române

Pentru că mulți se regăsesc mai degrabă atunci când dau din plete și sorb din bere în timpul unui concert, ei bine, duminică vor veni prin București mai mulți indivizi ce vor da din buze și chitare.

În parcul IOR, de la ora 18.00 va veni compozitorul Eugen Doga alături de Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. Apoi, două ore mai târziu, pe scenă vor urca moldovenii de la Zdob și Zdub.

Probabil că mai sunt și alte concerte prin București pe 31 august dar, fie sunt nesemnificative, fie sunt eu prea ignorant.

Istoria Zilei Limbii Române

Pentru cei ce se întreabă care e faza cu Ziua Limbii Române, de pe Wikipedia aflăm că prin 1989, nu mai puțin de 750.000 de oameni s-au adunat la Chișinău, cerând ca limba oficială a RSSM să fie limba română. Iar pe data de 31 august sovieticii au cedat și au acceptat faptul că în limba oficială din Republica Moldova este limba română. Ulterior ziua de 31 august a devenit sărbătoare națională în Republica Moldova.

În România Ziua Limbii Române nu are o istorie prea îndelungată. Propunerea legislativă a fost inițiată abia în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *