Ce șanse are Cărtărescu să câștige Premiul Nobel pentru Literatură

mircea cartarescu premiul nobel pentru literaturaPotrivit caselor de pariuri din Anglia, Mircea Cărtărescu, al nostru mare scriitor în viață, are o șansă de unu la 25 să câștige Premiul Nobel pentru Literatură. Deși nu e favorit la câștigarea prestigiosului premiu, Cărtărescu stă mult mai bine față de alți scriitori, mult mai celebri.

Favoriți pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta se pare că ar fi Haruki Murakami și Ngugi wa Thiong’o. Locul trei din lista favoriților este ocupat de scriitoarea din Belarus Svetlana Alexievici.

Mai sus decât Cărtărescu sunt cotați următorii scriitori: Patrick Modiano, Jon Fosse, Philip Roth, Peter Handke, Asia Djebar, Peter Nadas, Ismail Kadare, Joyce Carol oate, Nawal El Saadawi și Adam Zagajewski.

Autorul trilogiei Orbitor se poate mândri însă că are șanse egale la caștigarea Nobelului, în viziunea caselor de pariuri, cu scriitori precum Thomas Pynchon, Milan Kundera sau Cees Nooteboom.

Mai slab cotați decât Mirciulică al nostru sunt: Umerto Eco, Margaret Atwood, Cormac Mccarthy și încă câțiva scriitori de care eu n-am auzit niciodată până acum în viața mea.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură va fi anunțat joi, 9 octombrie, la ora 11.00 GMT. Personal cred că anul acesta va câștiga un scriitor african, foarte probabil domnul Ngugi. Pentru că cei care fac parte din juriul ce hotărăște laureatul Premiului Nobel au și alte considerente decât cele strict literare.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *