Cu ce a rămas în cap Andrew Solomon, un scriitoraș american, după o vizită în România

Andrew Solomon, un scriitor american cică foarte la modă în ultimul timp, a fost invitat luna trecută în România, cu ocazia apariției la noi în țară a volumului “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, iar zilele trecute acesta a publicat un editorial în The New Yorker în care povestește pe îndelete despre experiența sa din țara noastră.

Solomon și-a numit articolul din The New Yorker “Gay, Jewish, Mentally Ill, and a Sponsor of Gypsies in Romania”, și, după câte putem vedea și din titlu, distinsul scriitoraș, ca majoritatea scriitorilor comerciali, se rezumă să vorbească în mare parte despre țigani, situația homosexualilor și evrei.

Andrew Solomon, un scriitor american al cărui bunic s-a născut în Dorohoi

andrew solomonScriitorul american mărturisește în debutul articolului că familia sa se trage din România, însă strămătușa sa a refuzat să îi ofere mai multe informații despre țara ei natală, Andrew Solomon precizând că aceasta i-a spus doar că “România e o țară oribilă și am avut noroc că am scăpat de acolo. Nimeni nu ar avea vreun motiv să se întoarcă acolo”. Ulterior, după mai multe investigații Solomon a aflat că familia sa se trage de prin parțile Dorohoiului, bunicul său emigrând în Statele Unite în jurul anilor 1900.

Vorbind despre vizita sa în România, Solomon dezvăluie faptul că editorul său era îngrijorat că românii nu îl vor primi prea bine și nu vor fi deschiși să vorbească sincer despre criză și alte subiecte asemănătoare. Andrew Solomon își dă însă în petec, lăudându-se că Mircea Cărtărescu “cel mai mare scriitor român în viață” a fost de acord să participle la lansarea cărții și să scrie o scurtă introducere. Bineînțeles că dragul de Solomon nu a ratat ocazia să se bată cu pumnul în piept că romanul său a ajuns bestseller într-un timp foarte scurt.

Din nou despre comunitatea gay

În editorialul său din The New Yorker, Andrew Solomon ne arată cu degetul pentru faptul că parlamentarii românii au respins legea ce propunea recunoașterea legală a cuplurilor gay, acesta considerând că ne noi ne aflăm sub influența homofobă a tovarășului Putin. Totodată, Solomon mai scris că directoarea Bibliotecii Central Universitare din București a refuzat să organizeze o conferință având ca temă identitatea gay, deși cică la început și-ar fi dat acrodul. Până la urmă conferința s-a consumat în sala de cinema a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”.

După ce bate apa-n piuă vreo trei paragrafe despre cum este marginalizată comunitatea gay la noi în țară, Andrew Solomon descrie călătoria sa pe meleagurile din Dorohoi, acolo de unde în urmă cu un secol și ceva strămoșii săi și-au luat tălpășița și s-au carat în State. Bineînțeles că din toată călătoria sa Solomon a văzut doar un cimitir evreiesc aflat în paragină, alocând nu mai puțin de patru paragrafe descrierii acestui cimitir. Apoi distinsul scriitor le plânge de milă țiganilor pe care i-a întâlnit în cale, apreciind că orașul Dorohoi arată precum East Hampton, pe lângă comunitățile de rromi.

Spre finalul “magnificului” său editorial, scriitorul cu origini românești se mai laudă că a stat de vorbă cu Mircea Cărtărescu și “marele politician” Remus Cernea despre situația României și direcția în care se îndreaptă țara noastră. Andrew Solomon își încheie articolul din The New Yorker, afirmând că “România e un loc oribil și noi am fost norocoși că am reușit să plecăm de acolo, dar totodată e un loc minunat și sunt norocos că m-am întors”.

Articolul lui Andrew Solomon a stârnit numeroase reacții, iar cei interesați pot să le urmărească accesând linkul către articolul din The New Yorker pe care l-am strecurat la începutul acestui articol.

29 Comentarii la “Cu ce a rămas în cap Andrew Solomon, un scriitoraș american, după o vizită în România”
  1. George Mihalcea says:
    • Paul Catalin says:
  2. George Mihalcea says:
  3. Ana Nita says:
  4. Lex Tainted Love says:
  5. Ana Nita says:
  6. Lex Tainted Love says:
  7. Ana Nita says:
  8. Ana Nita says:
  9. Lex Tainted Love says:
  10. Irina Szasz says:
  11. Lex Tainted Love says:
  12. Mihaela Siller says:
  13. Lex Tainted Love says:
  14. Irina Szasz says:
  15. Irina Szasz says:
  16. Ana Nita says:
  17. Mihaela Siller says:
  18. Irina Szasz says:
  19. Irina Szasz says:
  20. George Mihalcea says:
  21. Manoilă Lucian says:
  22. Lepadatu Vasile says:
    • Radu Iscovici says:
  23. dragos c says:
    • Radu Iscovici says:
  24. Miki says:
    • Miki says:
  25. Bogdan says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *