Sfaturi de la Cehov pentru scriitorii începători

Nenea Cehov a fost într-atât de drăguț încât să le explice celor ce vor să se apuce de scris ce trebuie sa facă pentru a avea succes. Fragmentul de mai jos e preluat din “Reguli pentru scriitorii începători”, scurtă povestire de nici patru pagini, publicată în anul 1885. Alte fragmente puteți găsi aici și aici.

Calea celui care scrie e presărată de la început până la sfârșit cu spini, cuie și urzici, de aceea orice om cu scaun la cap trebuie să fugă cât poate de scris. Dacă totuși, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, soarta nemiloasă împinge pe vreunul pe calea scrisului, nenorocitul acela, pentru a-și ușura întru câtva ursita, trebuie să se conformeze următoarelor reguli:

1. Ține minte că e mai bine să scrii din întâmplare sau apropos, decât să scrii mereu. Un șef de tren care scrie versuri trăiește mai bine decât un poet care nu e șef de tren.

2. De asemenea, bagă-ți în cap principiul că în cariera literară e de o mie de ori mai bine să nu ai succes decât să ai. Insuccesul este pedepsit numai cu dezamăgirea și cu sinceritatea jignitoare a poștei redacției, pe când succesul te obligă să bați drumul după onorariu sau să-l primești în cupoane plătibile în anul 1899; de asemenea, ai de suferit “urmările” și ești obligat să faci încercări noi.

3. Să scrii de dragul artei e mult mai folositor decât s-o faci în scopul primirii metalului disprețuit. Cei care scriu nu cumpără case, nu călătoresc în compartimente de clasa întâi, nu joacă la ruletă și nu mănâncă ciorbă de cegă. Hrana lor se compune din miere cu lăcuste, așa cum le-o gătește Savrasenkov, și drept locuință au camere mobilate, iar ca mijloc de locomoție, propriile picioare. (Anton Pavlovici Cehov, Reguli pentru scriitorii începători)

cehov, reguli pentru scriitorii incepatori

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *