Philip Roth vs Nicolae Steinhardt. Evreii cei “răi”

philip rothDe ceva timp încoace obșinuiesc să citesc două cărți în paralel, de regulă una de filosofie și una de beletristică. Scriam într-un articol anterior că m-am apucat de “Jurnalul Fericirii” al lui Nicolae Steinhardt, obiectivul meu fiind acela de a citi câte 15-20 de pagini în fiecare seară. Nu mă grăbesc însă, fiindcă Steinhardt are o scriitură densă, un stil ce te topește și te bagă în transă aproape instant.

De două zile am început să citesc și „Complexul lui Portnoy” de Philip Roth. Și, inevitabil, îmi vine în minte o paralelă între cei doi scriitori, Roth și Steinhardt.

Ambii sunt evrei, doar că unul e american iar celălalt român. Unul e ateu în vreme ce celălalt a fost un model pentru ortodocși. Philip Roth a declarat la un moment dat că „atunci când nimeni nu va mai crede în Dumnezeu, lumea va deveni mai bună”. În schimb Nicolae Steinhardt a adus slavă lui Dumnezeu până în ultima clipă a vieții sale.

Niciunul dintre ei nu a fost un bun evreu. Roth a criticat tradițiile evreilor și religia iudaică iar Steinhardt a făcut o crimă și mai abominabilă, s-a convertit la ortodoxism. Cei doi, cu siguranță, nu sunt modele pentru evreii fundamentaliști, nici nu știu ce părere ar putea avea un evreu despre Roth sau Steinhardt și, sincer să fiu, nu prea mă interesează acest aspect.

Mă atrage ca un magnet scriitura celor doi și mi se pare fascinant să-i citesc în paralel, de la scriitura creștină a lui Steinhardt să trec la obsesiile și frustrările sexuale din “Complexul lui Portnoy”. Să citesc despre cum a fost botezat Steinhardt în închisoare pentru ca mai apoi Roth să explice de-a fir a păr cele mai intrigante perversiuni sexuale. Și mi se pare foarte ciudat cum doi scriitori atât de diferiți reușesc să mă acapareze atât de puternic fără să mă întreb cine dintre ei are dreptate. Poate că ambii au dreptate, doar că au ales căi și metode diferite.

Așa că, dacă aveți chef să organizați un meci de box între neuroni, încercați negreșit această combinație.

Un Comentariu la “Philip Roth vs Nicolae Steinhardt. Evreii cei “răi””
  1. Bookish Style says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *