Dupismul – o boală lingvistică gravă și contagioasă. Basmul lui “de” și “pe”

dupa si de peCitește noul meu articol după blog – cam așa ar trebui să sune invitația de lectură a unui dupist. Stai puțin, ce e ăla un dupist? Cum, nu știi? Pai, stai puțin, hai să vedem care-i treaba cu dupismul…

De câte ori ai auzit până acum expresii de genul: “Da-mi, te rog, cana după birou”, sau “Tocmai am dat comandă de un telefon super șmecher după Emag”, sau “Hai să ne uităm la un film, am descărcat unul după Filelist”? Întrebarea e una retorica, nu trebuie să te simți obligat să răspunzi.

Lăsând gluma la o parte, sau mai bine nu, dupismul e o chestie cât se poate de serioasă, și, chiar dacă copiii din ziua de astăzi nu mai cred în basme, ci doar în aifoane și manele, o să mă străduiesc să redau, pe cât mă țin balamalele, adevărata și tragica poveste a lui “de” și “pe”, așa cum mi-a fost povestită zilele trecute de un spiriduș beat mort ce trăgea la măsea dintr-un PET de Neumarkt.

Terifianta poveste a gemenilor înghițiți de Balaurul cu Șapte Capete

Odată ca niciodată, acum mult timp, că de n-ar fi, nici dracu n-ar povesti, pe vremea când prințesele nu erau “printzesuka ta” și nici “princess4you”, într-o împărăție de pe tărâmul celălalt, în care nimeni nu știa definiția cuvântului agramat, domnea Verde Împărat. Și acest împărat era tare nefericit că, deși ajuns la vârsta la care nu mai putea fi catalogat drept un tânăr fecior, avea pe lângă palat un cârd de fiice și niciun fiu.

libris.ro

Mâhnit nevoie mare din cauză că nu avea pe mâna cui sa lase bunătate de împărăție și disperat că împărăteasa năștea doar fete pe bandă rulantă, atât de multe încât le-a și pierdut numărul, împăratul a apelat la serviciile vrăjitoarei ținută captivă în cel mai înalt turn al palatului. Bucurându-se că îl vede pe falnicul împărat umilindu-se și tânguindu-se în genunchi, promițându-i eliberare și haine din H&M, vrăjitoarea cea urâtă se lăsă înduplecată de împărat și-i făgădui că împărăteasa va da naștere unor gemeni, singura condiție a înfăptuirii vrăjii fiind ca numele acestora să fie alcătuit din doar două litere.

După zile întregi în care împăratul se scremu într-atât de tare încât trebui să se opereze de hemoroizi, ajunse la fenomenala concluzie ca viitorii săi fii să poarte numele de “De” și “Pe”. Nu mă întrebați acum de unde atâta imaginație pe capul împăratului, eu sunt doar un simplu povestitor, luați-l mai degrabă la înghesuială pe spiridușul care trage din Neumarkt.

La scurt timp, adică peste vreo 12 luni, trei luni de încercări și nouă de sarcină, împărăteasa a dat naștere unor gemeni atât de frumoși încât la smoală te puteai uita, dar la gemeni ba (sau poate că era altfel proverbul – nu ar trebui să mai beau când scriu, asta e clar).

Și cei doi gemeni creșteau într-o zi cât alții într-un an (pesemne că luau steroizi, altfel nu-mi explic), minunându-se toată împărăția de frumusețea și inteligența celor doi frați. După ce au trecut de groaznica perioadă a adolescenței, scăpând de coșuri și emoțiile vizionării filmelor cu domnițe despuiate pe ascuns, cei doi frați, “De” și “Pe”, crezându-se prea șmecheri pentru împărăția bătrânului tată, hotărăsc să se aventureze peste mări și țări, în căutarea … (naiba știe ce-o mai fi căutând și ăștia, alune prăjite în miere de bondar, probabil).

Odată ajunși pe alte meleaguri, frumoșii “De” și “Pe” au descoperit , vorba unui filosof din vremurile noastre, că iarna nu-i vara și că era mai bine când nu era rău. Așa că au trebuit să îndure internet la viteze mult inferioare și țigări de două ori mai scumpe ca acasă. Doar că gemenii noștri nu erau în căutarea vreunei plăceri trecătoare, ei încă credeau în iubiri veșnice și neprihănite (deh!, Verde Împărat s-a zgârcit și nu le-a tras cablu pe vremea pe când erau copii).

Ajunși pe tărâmul lui Roșu Împărat, cei doi frați au dat nas în nas cu fata acestuia, o strâmbătură superficială căreia nici măcar nu-i mai știu numele. Iar tipa asta, ca orice prințesă alintată, se îndrăgosti nebunește de cei doi frați, dorind să se mărite cu amândoi în același timp. Doar că “De” și “Pe” nu erau prea încântați de faptul că fiica lui Roșu Împărat îl avea la Friends pe Facebook pe “Balaurul cu Șapte Capte” și au zis pas. Plus că tipa avea nasul strâmb, era crăcănată și cică n-ar fi știut să facă sarmale cu mămăliguță.

Fiica lui Roșu Împărat, ca orice pițipoancă rănită, se simți ofensată de gestul celor doi frați și se gândi să le-o coacă. Pierzând vremea pe Facebook, își spuse of-ul Balaurului cu Șapte Capete, iar acesta, sătul de faptul că nu își găsise un job ca lumea de câțiva ani, se oferi să vină în ajutorul prințesei.

Așa că celor doi frați li se întinse o cursă. Pe când se aflau într-o discotecă și încercau să combine fără succes două domnițe, frații, beți de abia se mai țineau pe picioare, au dat piept cu înfricoșătorul balaur. Din păcate pentru ei nu a urmat o luptă epică care să dureze șapte zile și șapte nopți fiindcă erau prea afumați. Întrucât “De” bora la baie, iar “Pe” dormea dus cu capul pe masă, nu i-a fost prea greu balaurului să-i biruie pe cei doi în luptă. Capturându-i pe cei doi nevolnici, balaurul i-a dus în fața fiicei lui Roșu împărat, și-a luat recompensa, după care a fugit într-un bar din Vaslui să bea votcă îndoită cu antigel.

Bucuroasă că a făcut rost de noi jucării, fata lui Roșu Împărat, i-a închis în temniță pe cei doi frați, făgăduindu-le libertatea în schimbul căsătoriei. Frații au judecat timp de o jumătate de secundă și au ajuns la concluzia că mai degrabă își petrec zilele în spatele gratiilor decât în compania unei spălăcite urâte cu grave probleme de personalitate. Jos pălăria pentru judecata fraților, n-am ce zice!

Doar că fiica lui Roșu Împărat s-a cam făcut roșu la față de furie, nu că înainte fața ei ar fi avut altă culoare, și a hotărât să se răzbune crunt pentru ofensa suferită. Așa că l-a rugat pe tati să cucerească împărăția lui Verde Împărat și să șteargă pentru totdeauna dovada existenței celor doi frați. Și de parcă prințesei nu i-ar fi fost îndeajuns această crimă, a dat poruncă ca nimeni să nu mai folosească niciodată, în vorbire sau în scris, cuvintele “de” și “pe” luate împreună. În întreagă împărăție s-a așternut o confuzie generală, sărmanii oameni neștiind ce să folosească în locul cuvintelor “de” și “pe”. Până când, după o noapte plină cu heroină și cola, prințesa a dat un decret regal prin care “de pe” urmează să fie înlocuit cu “după”. Lingviștii au tras-o de mânecă că cică ar săvârși o mare greșeală gramaticală iar prințesa, de neînduplecat, le-a transmis lingviștilor că dacă o vor mai freca la melodie, acolo unde le stau picioarele le va sta și capul.

Timpul s-a scurs, s-a așternut praf gros peste basme, eroi și legende și nimeni nu a mai auzit de povestea lui “De” și “Pe”. Aproape toată lumea a început să folosească “după” în loc de “de pe”, considerându-se chiar că “după” e forma corectă, folosită din moși strămoși.

Cum să-i eliberăm pe “De” și “Pe”

Ca în mai toate basmele, probabil că v-ați aștepta ca binele să răsară de nu știu unde, să taie cu paloșul gros gâturile agramaților și să reinstaureze dinastia lui “de pe”. Ei bine, așa cum mi-a zis și spiridușul beat, noi înșine ne aflăm într-o lume de basm, într-o lume în care totul e posibil, deși nu mai credem asta. Și, înainte să se ducă la baie să decarteze tot ce a băut în seara respectivă, spiridușul mi-a șoptit la ureche modul în care o putem învinge pe fata lui Roșu Împărat.

libris.ro%20

Deși pare greu și imposibil la prima vedere, tot ce trebuie să facem este să folosim forma corectă atunci când vorbim sau scriem. Adică, vom da cana DE PE birou, vom comanda DE LA Emag și ne vom uita la un film descărcat DE PE Filelist (fir-ar noi să fim de pirați informatici), magnificii gemeni vor fi eliberați iar întreaga vraja va fi risipită. Pare incredibil și tind să cred că spiridușul beat și-a cam bătut joc de mine, dar dacă vraja se va risipi când toată lumea va folosi “după” și “de pe” în mod corect? Plus că sărmanii “De” și “Pe” probabil că se plictisesc de moarte în închisoare.

*foto

10 Comentarii la “Dupismul – o boală lingvistică gravă și contagioasă. Basmul lui “de” și “pe””
 1. Ciura elena--valeria says:
 2. Dan says:
 3. Danny Marmite says:
  • Paul Catalin says:
 4. simona says:
  • Paul Catalin says:
 5. Dorina says:
 6. Yk's says:
 7. Gladcov Petre says:
 8. valeriu says:

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *