Cehov ne învață cum se compune o scrisoare

anton pavlovici cehoiv scrisoareÎn stilu-i caracteristic, Anton Pavlovici Cehov ne învață cum să compunem o scrisoare către diverse persoane, oferindu-ne mai multe modele, de la o scrisoare de dragoste până la o scrisoare către un literat. Citatul de mai jos face parte din scurta povestire “Cea mai nouă călăuză a stilului epistolar”, publicată în anul 1884.

Scrisoare de dragoste. Stimată doamnă Maria Eremeevna! Având mare nevoie de bani, am onoarea să vă ofer mâna și inima. Pentru cazul că ați avea vreo îndoială, vă anexez aici alăturat un certificat de bună purtare, eliberat de poliție. M. Tprunov, care vă iubește.

Scrisoare prietenească. Dragul meu Vasea! N-ai putea, scumpule, să-mi împrumuți până mâine cinci ruble? Al tău Ipohondrikov. (Trbuie răspuns în felul următor: “Nu pot”.)

Scrisoare dăunătoare și funestă. Excelență! Ieri am aflat din întâmplare că gratificațiile pe care le-am primit de Anul Nou nu le datorează meritelor mele personale, ci nevestei mele. Bineînțeles că îmi este cu neputință să mai continui să fac serviciu la dumneavoastră și rog să fiu mutat. Primiți asigurarea disprețului meu pentru dumneavoastră etc. Cutare.

Scrisoare către un literat. St. d.! Cu toate că nu te cunosc personal, dintr-un sentiment de iubire a aproapelui și de compătimire sinceră pentru dumneata (după toate aparențele, ești un om capabil) nu mă pot opri să-ți dau un sfat prietenesc: lasă-te de îndeletnicirea dumitale dăunătoare! Unul dintre cei care îți doresc binele. (Trebuie să te ferești să iscălești, fiindcă s-ar putea să te compromiți.)

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *