Câteva lucruri interesante despre Edgar Allan Poe

edgar allan poeEdgar Allan Poe e unul dintre scriitorii cu care aș fi vrut să am posibilitatea să stau de vorbă la o bere. Cu el și cu Baudelaire. Pentru că probabil am fi băut până ne-am fi făcut mangă printr-o tavernă ieftină și puturoasă și apoi am fi vorbit despre tot felul de chestii funeste. Ideea e că am citit acum ceva timp un articol despre Edgar Ellan Poe care m-a distrat teribil, articol publicat pe ShortList.com. Despre unele picanterii (dacă îmi este permis să folosesc acest cuvânt) din viața lui Poe deja știam, dar despre câteva am aflat și eu în premieră.

A primit o “căruță” de bani pentru „Corbul”

Cică părinții lui Poe erau actori iar el s-a procopsit cu prenumele de Edgar datorită prințului Edgar din opera “Regele Lear” a lui Shankespeare. Cică nu e sigură informația asta dar fie, dă bine în articol. O altă chestie care mi-a plăcut e că Edgar Allan Poe a primit nouă verzișori (adică dolari) pentru publicarea celebrului său poem Corbul. O căruță de bani. Probabil că până seara i-a băut pe toți.

S-a însurat cu verișoara sa de 13 ani

Pe la 27 de ani Poe s-a însurat cu verișoara sa, Virginia. În acte Virginia avea 21 de ani însă în realitate ea încă se mai juca cu păpușile (avea vreo 13 ani). În cazul în care ați citit povestirea “Pisica neagră” e cazul să aflați că Poe era înnebunit după mâțe. Avea o pisică la care ținea ca la ochii din cap (nu, nu e nicio aluzie la bietul Pluto) și care răspundea (sau de cele mai multe ori probabil că nu) la numele de Catterina.

Simpatic mi s-a părut Rufus Griswold, un poet american de care eu n-am auzit niciodată, rival cu Poe și care a scris un necrolog despre Poe numindu-l pe acesta bețiv și drogat. Jos pălăria, un curaj adevărat din partea domnului Rufus Griswold. Totuși trebuie să apreciem omul pentru sinceritatea sa.

Dacă v-am făcut curioși sau v-am stârnit unele amintiri referitoare la Poe, puteți arunca un ochi și peste Mâța chioară a lui Edgar Allan Poe sau peste articolul Cum a fost îngropat de viu Edgar Allan Poe.

Dă-ți și tu cu părerea!

Your email address will not be published. Required fields are marked *